elvirametszesAK1

Így tudjuk megállapítani, elfagyott-e a gyümölcsfa virága

elvirametszesAK1

Így tudjuk megállapítani, elfagyott-e a gyümölcsfa virága

A gyümölcsfák metszéséből tartanak tanfolyamot az Elvirában, mi is ott jártunk az első napon.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az érdi kiskerttulajdonosok tudják: nincs az a bolti gyümölcs, ami zamatában, frissességében felérne az otthon termővel. Már persze akkor, ha a fánk és a termése is egészséges. És ezért bizony tenni kell, metszéssel, trágyázással, öntözéssel, permetezéssel, amihez nem árt némi szakértelem.

A XXI. században elég kattintanunk párat az interneten vagy bekapcsolni egy ilyen témájú műsort a tévében, hogy megszerezzük az alapinformációkat, de aki igazán biztosra akar menni, az keres egy hozzáértő szomszédot vagy ismerőst, és odaáll mellé az ollóval.

Szerencsére azok sem maradnak le semmiről, akinek nincs ilyen szomszédja, hiszen akadnak metszést oktató tanfolyamok is.

Hogy ezek milyen népszerűek, azt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészettudományi Intézete által tervezett tavaszi, kétnapos kurzusokra négyszázan jelentkeztek. Ezeket több telephelyen – Soroksáron, Cegléden, Érden, Fertődön és Keszthelyen – tartják márciusban.

Érden két gyakorlatorientált metszési tanfolyamot tartottak, két márciusi hétvégén, és ezekre összesen hetvenen regisztráltak. Mi a március 22-23-ai turnus első napján látogattunk el az Elvira-majorba, ekkor több mint harmincan sajátították el a metszés alapjait.

Az első napon a balesetvédelmi oktatás után a csonthéjasok (őszibarack, kajszi, cseresznye, meggy) metszésének fortélyaival ismerkedhettek meg a résztvevők, a második napra marad az alma, körte, mandula, illetve kívánság szerint azok a gyümölcsök, amelyek a résztvevők kertjeiben teremnek (például szilva, naspolya, birs).

Természetesen minden résztvevő kapott egy metszőollót, és a rövid, szemléletes magyarázat után indulhatott a munka…

„Öt éve költöztünk Tárnokra, ültettünk pár gyümölcsfát, most pedig vettünk egy telket, ahol még több fa van. Érdekel a gondozásuk, kezelésük, ezért vagyok itt. Mostanáig autodidakta módon képeztem magam, de most úgy éreztem, érdemes ezt kicsit magasabb szintre emelni” – mondta az egyik résztvevő, Andris, akinek egyelőre nagyon fiatal fái vannak, csak most kezdenek termőre fordulni.

„Én azért vagyok itt, mert a különféle internetes csoportokban ugyanazon kérdésre egymásnak merőben ellentmondó válaszokat olvastam. A tanultak alapján el tudom majd dönteni magam is, mi a helyes” – mosolygott egy másik résztvevő, Szilvia, aki leginkább azt várta a tanfolyamtól, hogy az gyakorlati tanácsokat adjon.

Ez a kívánsága teljesült is, ráadásul a metszési ismeretek mellett még sok fontos információt átadtak a szakemberek, többek közt a virágok elfagyásáról is.

Ez egyébként aktuális téma, sajnos, hiszen az elmúlt években rendszeresen tönkretették a termést a tavaszi fagyok. Így aztán nem árt, ha a gazda tisztában van azzal, milyen termésre számíthat.

Egy egészséges virág

Ne ijedjünk meg attól, hogy bebarnult a virág szirma. Ez természetes dolog a hullás előtt. Egy egyszerű vizsgálattal mi  is megállapíthatjuk, elfagyott-e a virág. Szakítsunk le egyet, és óvatusan vegyük ketté.  Ha azt látjuk, hogy közepén a bibe sötétbarna, illetve fekete, akkor sajnos elfagyott, mert az egészséges bibének zöld a színe. Fenti képünkön jól látható az egészséges, a lentin pedig a megbarnult bibe. Utóbbiból nem lett volna gyümölcs az idén akkor sem, ha nem szakítjuk le.

Elfagyott virág

Hogy mekkora kárt okoztak a március közepi fagyok, arról nemrég itt írtunk. Remélhetőleg Sándor, József és Benedek most már éjszakára is meghozzák a meleget, és a sok szűkös év után végre örülhetünk a baracktermésnek a nyáron.

Fotó: Czere Bálint, Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email