gyumolcsfaviragzasElvira1

Számítanak kárra, de várhatóan nem vitte el a termést a fagy

gyumolcsfaviragzasElvira1

Számítanak kárra, de várhatóan nem vitte el a termést a fagy

Lakatos Tamást, a Gyümölcstermesztési Kutatóközpont (Elvira) vezetőjét kérdeztük, veszélyezteti-e a hideg a baracktermést.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Ránk férne már egy jó év” – mondta a minap egy érdi, kajszibaracktermesztéssel foglalkozó ismerősöm. Neki is, ahogy sok más gazdának, szinte semmi termése nem volt tavaly, és a korábbi esztendőkben is komoly károkat okozott gyümölcsösükben a fagy. Kivételnek talán csak a 2022-es évet mondhatnánk, amikor a várakozásoknak megfelelő mennyiségű barack termett a fákon.

Nagyon bizakodnak, hogy az idei meleg tavaszkezdetet és a pompás virágzást továbbra is enyhe napok, éjszakák követik. Sajnos, keddről szerdára virradóan a hőmérő higanyszála nulla Celsius fok alá kúszott, ami azért ad okot az aggodalomra.

„Az Elvira-majorban a mandula, a kajszi és az őszibarack virágzik most. Már vannak olyan fajták, amelyek teljes virágjukban állnak, sőt, azon is túl vannak. Ezekben biztosan okozott kárt a szerda hajnali időjárás, de hogy ez milyen mértékű, azt most még nem tudjuk megmondani”

– mondta érdeklődésünkre dr. Lakatos Tamás, a MATE Gyümölcstermesztési Kutatóközpont vezetője.

Mínusz egy-két fok egyébként még nem jár drámai következményekkel, de sok minden múlik azon is, hogy meddig tart a nulla fok alatti idő. „Az elmúlt éjszaka sajnos elég koránt lehűlt a levegő. Az Elvirában a földfelszín feletti kétméteres magasságban már este fél 9-kor nulla fok alatt volt a hőmérséklet, és ez így is maradt reggel 6 óráig. Ez azt jelenti, hogy közel tíz órán keresztül mínusz 1-2 fokos tartományban mozgott a hőmérséklet. Hajnalban egyébként mínusz négy fokot is mértünk, ami az éppen virágzó fák esetében biztos okozott károsodást” – tette hozzá a szakember.

Tudni kell azt is, hogy mindig azok a virágok a legérzékenyebbek, amelyek teljesen kinyíltak – ilyenkor a bibe, a porzó jobban ki van téve a hidegnek. Fajtafüggő, hogy épp hol áll a virágzás, ezért a károsodás nem egységes. „Mandulában például vannak olyan fajtáink, amelyek még ki se nyíltak, mások telibe virágoznak, vagy már sziromhullás után vannak. A gyümölcskezdemények pedig mindig jobban bírják a hideget, mint a virágok” – tette hozzá Lakatos Tamás, aki így összegzett:

Holnap, holnapután mérjük fel, hogy milyen károkat okozott a fagy, de úgy gondoljuk, ez a hideg teljes terméskiesést nem okoz, bár egyes fajtáknál lehet, hogy nem lesz gyümölcs.

Óhatatlanul felmerül a kérdés: lehet-e védekezni valahogy a fagy ellen, és ha igen, akkor hogyan. Eleink fagyos éjszakákon szalmával füstöltek, mert a füstködről visszaverődik a hő, és nem hűl le annyira a levegő a füstréteg alatt. Ez a módszer nem túl drága ugyan, de nem valami hatékony (a legkisebb szél is elviszi a füstöt), és környezetszennyező is.

Sokkal eredményesebb a parafingyertya égetése, amivel egy-két fokkal lehet emelni a hőmérsékletet, ami egy közepesen hideg éjszakán – mint a mai volt – pont elég ahhoz, hogy a virágok megússzák a hideget. Ez a módszer akkor eredményes, ha minden második fához elhelyeznek egy-egy gyertyát.

Ez nem olcsó megoldás: egy hektár esetében a teljes gyertyakészlet egymillió forintos kiadást jelent. Ezzel két-három éjszakát lehet kihúzni. A módszer munkaerő-igényes is, hiszen a gyertyákat meg kell gyújtani és el is kell oltani – mutatott rá a vezető. Az Elvirában is van olyan kajszis, ahol bevetik a védekezés e formáját, és működik is, most azonban nem volt szükség erre, mivel azok a fajták, amelyeknél használják a gyertyás módszert, most még (vagy már) nincsenek teljes virágjukban.

A hideg egyébként nemcsak a virágokban tehet kárt, hanem a beporzásra is hatással van. Két hete, a kellemes, langyos időben az épp virágzó mandulafák körül rajzottak a méhek. Múlt héten, illetve ezen a héten is hűvösebb, szelesebb idő volt, és ilyenkor a méhek kevésbé járják a fákat.

Szerencsére idén nagyon intenzíven virágzik a legtöbb faj, és ha a méhek is nagyon intenzíven járnák a területet, túl sok virág termékenyülne meg. Tehát ha az időjárás nem is ideális a beporzás szempontjából, nem ettől, hanem a fagytól kell tartanunk.

„Reméljük, megúsztuk, hiszen a meteorológia nem ígér a hét többi napjára ilyen hűvös hajnalokat. Biztos, hogy vannak olyan fajták, amelyek károsodtak, de véleményem szerint azokon sem lesz teljes terméskiesés” – zárta szavait Lakatos Tamás.

Fotók: Gyümölcstermesztési Kutatóközpont, Ujfalussyné Örsi Dorottya

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email