madar_illusztracio_freepik_AI

Érd egy olyan hely, ahol szeretik a madarakat

madar_illusztracio_freepik_AI

Érd egy olyan hely, ahol szeretik a madarakat

Városunk is az alapítója a nemrégiben létrejött Madárbarát Települések Országos Szövetségének.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésére, és 27 hazai település önkormányzatának részvételével a közelmúltban megalakult a Madárbarát Települések Országos Szövetsége.

Ennek célja, hogy elősegítse a települési madárvédelem ügyét és a természettel összhangban történő településfejlesztést – olvashatjuk a szervezet honlapján.

Azt írják: „Az alapítók egy olyan közösséget alkotnak, akik vállalják, hogy lehetőségeik szerint a település életének minden területén figyelembe veszik az élővilág és benne a madarak megóvásának szempontjait, legyen az egy új beruházás, építkezés, zöldterület-kezelés és -fejlesztés, egy patakpart helyreállítása vagy lakossági szemléletformáló programok”.

A szövetséget alkotó falvak és városok a tervek szerint megosztják majd egymással a saját, jól működő gyakorlataikat, egyúttal törekednek arra, hogy az egyre erőteljesebb városiasodás mellett is fenntartsák és megőrizzék az ökológiai szempontból értékes élőhelyeket a környezetükben. Az élőhelyeket, amelyek otthont, táplálékot, és szaporodóhelyet kínálnak a madaraknak és számos más élőlénynek is.

Elmondásuk szerint ez nem pusztán a természetvédelem miatt fontos, hanem egészségügyi szempontból is. Hiszen amikor a saját bőrünkön érezzük az ökológiai és klímaválság hatásait, akkor létfontosságú, hogy a településeinket madár- illetve természetbarát módon fejlesszük, mert mindez a saját túlélésünk záloga is.

„Egy olyan településen, ahol vannak élettel teli zöldterületek egyszerűen jobb élni, hisz ezek nemcsak gyönyörködtetik az embert, hanem árnyékkal, párologtatással mérséklik a hőhullámokat, megszűrik az egészségkárosító szálló port, teret adnak a feltöltődésre, rekreációs tevékenységekre és erősíthetik a helyi közösségeket.”

Egyébként Érd, valamint az alapító, vagyis a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület mellett az alábbi 26 település a tagja a Madárbarát Települések Országos Szövetségének:

Abasár, Balatongyörök, Baracs, Csopak, Gyenesdiás, Győr, Halimba, Kemeneshőgyész, Kispest, Kóspallag, Markaz, Mezőberény, Nádasd, Nádudvar, Nógrádmarcal, Öcsöd, Petőfiszállás, Pilisborosjenő, Pomáz, Pusztaberki, Pusztaszer, Sárkeresztes, Szügy, Törökbálint, Túrkeve, Vöröstó.

Az egyesület megalapításánál Tetlák Örs, Érd alpolgármestere is jelen volt, aki a saját Facebook oldalán annyit fűzött hozzá a kezdeményezéshez, hogy a helyi közgyűlés ugyan nem hagyta még jóvá a csatlakozást, de ha ez megtörténik, akkor abból remélhetőleg sokat tanulhatunk.

„Bízom benne, hogy Érd csupa hasznos tapasztalatra fog szert tenni az együttműködésnek köszönhetően, és aktív tagjai leszünk a madárbarát települések közösségének”

– fogalmazott a városvezető.

Fotó: Freepik, Facebook/Tetlák Örs

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email