titkosxaktakpixabay

X-aktákat nyitott a diákoknak a Földrajzi Múzeum

titkosxaktakpixabay

X-aktákat nyitott a diákoknak a Földrajzi Múzeum

Földöntúli és úti kalandok részese lehet, aki közösségi szolgálatra jelentkezik.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egy múzeum izgalmas életébe pillanthat bele az a diák, aki a Magyar Földrajzi Múzeumban tölti a közösségi szolgálatát. Mindig is örömmel látják a középiskolásokat, ám most konkrét feladatokra keresnek közösségi szolgálatosokat:

A Bolygósztori őre

A múzeumban nemrég nyílt egy különleges kiállítás, amely naprendszerünk keletkezését mutatja be, meteoritminták segítségével. Megcsodálhatjuk a legősibb, még a Földünk kialakulása előtt keletkezett meteoritokat, a bolygócsírák szétrobbanásával felszínre került bolygómag-anyagokat, a már kialakult és jól ismert égitest-szomszédaink, a Hold, a Mars, vagy a Vesta kőzeteit. Olyan meteorit darabkáit is láthatjuk (és ez igazi kuriózum), amely pár hete még kint volt a világűrben.

A kiállítás május 10-ig tart nyitva. A közösségi szolgálatosokat eddig az időpontig hétvégékre várják, teremőri feladatok ellátására. A Marianum és Kós diákjai közül többen itt töltik a szolgálatukat, de további jelentkezőket is örömmel látnak. Akit érdekel a lehetőség, az info@foldrajzimuzeum.hu címre írjon.

Száz izgalmas történet Balázs Dénestől

A múzeumalapító geográfus, karsztkutató, világutazó Balázs Dénes száz esztendeje született. A kerek évforduló megünneplésére a múzeum 100 kép, 100 történet címmel szeretne egy kiadványt megjelentetni a nyár folyamán. A diákok abban tudnának segíteni, hogy legépelnek egy-egy (előre kiválasztott) részt Balázs Dénes könyveiből. Ezek nem száraz szakszövegek, hanem izgalmas, olvasmányos történetek, egy igazi felfedező kalandjainak ismertetése azokból az időkből, amikor még nem volt mobiltelefon, viszont erősen korlátozták, mennyi valutát vihet magával az utazó.

Akit érdekelnek a világ távoli tájai (Szahara, Alaszka, Galápagos, Manila, Ausztrália, Antarktisz, Mexikó, Madagaszkár, csak hogy párat említsünk), és egy olyan utazó kalandjai, akinek a jelmondata az volt, hogy csak azért is, és ráadásul szívesen gépel, azt örömmel várják a múzeumban. Jelentkezni itt lehet: macsai@foldrajzimuzeum.hu

X-akták, kézzel írva

A múzeum sok tudományos felfedezővel kapcsolatos dokumentumot, fotót, kéziratot és tárgyat őriz, többek közt Cholnoky Jenő hagyatéki anyagát. A gyűjtemény digitális feldolgozásának része a kéziratok, kézírásos naplók átgépelése (ezáltal kereshetővé tétele). Ezért útjára indították az X-akták Cholnoky projektet: olyan lelkes, rátermett diákokat keresnek, akik megbirkóznak akár komolyabb kihívást jelentő feladattal is (Cholnoky kézzel írt), és a közösségi szolgálatukat szeretnék otthon, online végezni. Az érdeklődőket először egy tesztgépelésre várják, jelentkezni Leviczki Anitánál tudnak (leviczki.anita@foldrajzimuzeum.hu) Természetesen a tesztfeladatra fordított időt is elszámolják a közösségi szolgálat keretében.

Fotó: ÉrdMost archív, kiemelt fotó: Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email