akku_stop_plakat_jo

Nem akarunk akkumulátorüzemek szomszédságában élni

akku_stop_plakat_jo

Nem akarunk akkumulátorüzemek szomszédságában élni

Az Érdemben Civil Társulás beszélgetni, tüntetni hív mindenkit gyerekkel, kutyával, egyedül, párban, bárhogy.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Megalakult, városunkban is működik és tüntetni hív ma a több település összefogásán alapuló Érdemben Civil Társulás. Telitalálat a név, ezt talán nem is kell magyarázni. Ahogyan azt sem, miért tudják egyébként nem pártpolitizáló civil emberek sokkal hatékonyabban érvényesíteni az érdekeiket együtt, mint külön-külön.

Családapák, családanyák, nagyszülők vannak köztük, meg mindenféle emberek, miként a társadalomban. Egy dolog köti össze őket: nem akarnak akkumulátorüzemek szomszédságában élni.

Persze ha egyenként megkérdeznénk ma Magyarországon bárkit, hogy ő bezzeg szeretne-e, egyöntetű NEM lenne a válasz, ez nem kétséges. Csak éppen ez a NEM nem hangzik el, és az el nem hangzó nemeket „mindegy”-ként lehet értelmezni.

Így aztán, amikor a település szélén megjelenik egy iparági befektető azzal, hogy jól festene itt egy akkumulátor-feldolgozó, nem lesz semmi baj, akkor a többség azt gondolja, amit Sóskút polgármestere próbált elhitetni a lakossággal, hogy tényleg nem lesz itt semmi baj. De ha lesz is, úgysincs mit tenni ellene.

Azért vannak – kevesen -, akik Érdemben tesznek is a meggyőződésük mentén a közjóért, és hajlandók felvenni az „őrkutya” szerepét. Nem feltétlenül azért, mert nagyon szeretnek szerepelni, hanem, mert nincs más, aki csinálja. Mert más nem teheti, hisz „ott a család, az autó, a telek, a hitel…”. És mert hát „nem mérgez a gyár”.

Kozma Éva, az egyik anya a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesületből eljött Debrecen melletti településéről február 28-án az érdi lakossági fórumra, hogy megossza a tapasztalatait azokkal, akiknél még csak most kopogtat a befektető. Pedig nyilván tudott volna helyette mással is foglalkozni aznap este. Egy másik anya Fótról jött, a harmadik Gödről. Ők már tudják, mióta betette a lábát Gödre a Samsung, hogy semmi sem úgy van, ahogy előtte ígérik.

Fórum a sóskúti akkugyár ellen Érden

Hogy mi van utána?

„Nálunk, Győrszentivánon hivatalos, akkreditált szakértői véleményünk van arról, hogy környezeti veszélyeztetésnek vagyunk kitéve az ipari park által – írta egy kommentelő a „Nem mérgez a gyár” bejegyzésre. – A légszennyezettség-mérések 2 mérés alatt 40 alkalommal igazoltak tervezési irányérték túllépést formaldehidből, ebből 25-ször az óvoda udvarán. Azt gondoltuk, ebből mindenki megérti, mekkora a baj, de erre is van válaszuk: hamisak az eredmények, nincs itt semmilyen szennyezés.”

Hogy „mi a gond”, elolvasható az Érdemben honlapján. Vannak már többen is Érden, Sóskúton, Tárnokon, Pusztazámoron, akik értik és teszik, amit tenniük kell. Akkor fognak sikert elérni, mondják, ha sokan állnak mögéjük olyanok is, akik nem akarnak ugyan előre lépni a reflektorfénybe, de elvégzik a háttérmunkát: szórólapokat osztanak, aláírnak, beszélgetnek, és jelen vannak, amikor kell. Például ma 17-19 óra között az érdi Bem téren.

Aki nem tudná, Sóskúton már nemcsak kopogtatnak, hanem már felépült egy elektrolitgyár, a sóskútiak tiltakozása ellenére. Sóskút pedig mindössze 3 kilométerre van Érdtől.

Fotó: ÉrdMost Archívum

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email