marcius15galeriaAK2

Rabok tovább nem leszünk

marcius15galeriaAK2

Rabok tovább nem leszünk

Az Érdi Galéria '48-as kiállításán jártunk, és magunk is meglepődtünk, mennyi újdonsággal szolgált.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Hol sírjaink domborulnak,
Unokáink leborulnak,
És áldó imádság mellett
Mondják el szent neveinket”

Ki ne ismerné a Nemzeti dal fenti sorait… De vajon valóban így van-e, emlékeznek-e még az unokák, jobban mondva a mai tizenévesek a „szent nevekre”, és egyáltalán: mit gondolnak a forradalomról?

Az Érdi Galéria Talpra magyar címet viselő kiállítását úgy rendezték meg, hogy kiválóan alkalmas múzeumpedagógiai órák megtartására is, és meg is hirdették a helyi iskoláknak a lehetőséget. Március 14-én egy gárdonyis hetedik osztályt látott vendégül Rosta Helga múzeumpedagógus, aki a kiállítási térben arról beszélgetett a diákokkal, mit jelent számukra az a szó, hogy szabadság, vagy épp a cenzúra, a forradalom.

És a hetedikesek tényleg elgondolkodtak a kérdésen, saját véleményüket, élményeiket osztották meg a többiekkel. Elbeszélgettek a tizenkét pontról is, Helga pedig olyan érdekességeket is megosztott a gyerekekkel, ami nem a tananyag része. Például hogy miért pont a Pilvaxba jártak Petőfiék?

„A gyerekek sok mindent tanulnak és tudnak a szabadságharcról, ez az osztály például még versenyen is indult, és második helyezést ért el. Olyat szerettem volna nyújtani, ami más, mint amit az iskolában tanultak. Ami pedig a Pilvaxot illeti, körülbelül harminc kávéház volt akkoriban Pesten, és Petőfiék azért oda jártak, mert nagyon szegények voltak, és itt a kávé mellé reggelit kaptak” – árulta el a múzeumpedagógus.

A gyerekek párnákon üldögéltek a galéria padlóján, Helga pedig kérdezett és mesélt. Körben, a falon elhelyezett grafiákon a szabadságharc alakjai, akad köztük olyan is, akit a gyerekek nem ismertek. Egyes tablókon például olyan nők láthatók, akik tevőlegesen részt vettek a harcokban (férfi ruhában), és érdi szabaságharcos portréjával is találkozhatunk.

Berendeztek az egyik sarokban egy korabeli enteriőrt is, mellette reformkori ruhák másolatát állították ki. „Nemcsak iskolásokat, hanem minden érdeklődőt szeretettel várunk. Számukra nem szervezünk múzeumpedagógiai foglalkozást, viszont a kiállításhoz tartozik egy műsor is, és egyéni látogatók esetén bekapcsoljuk a hangot is” – árulta el Helga.

Bár már sok osztály jelentkezett, még fogadnak regisztrációt, a rosta.helga@szepesmk.hu e-mailcímen.

A kiállítás a Szepes Gyula Művelődési Központ, az Érdi Galéria és a Magyar Földrajzi Múzeum együttműködésével készült, és március 28-ig látogatható, a galéria nyitvatartási idejében. 

 

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email