aradszki andrás

Felsült a lakosság előtt Aradszki András

aradszki andrás

Felsült a lakosság előtt Aradszki András

Nyolc nap kevés volt ahhoz, hogy képbe kerüljön.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Sóskútra tervezett akkumulátor-újrahasznosító üzem elleni tiltakozásul lakossági fórumot tartott Csőzik László polgármester a Szepes Gyula Művelődési Központban február 28-án este.

A Szepes zsúfolásig megtelt sóskúti, tárnoki, diósdi, budaörsi, pusztazámori és természetesen érdi lakosokkal.

A szakértőkből, polgármesterekből álló asztalon üresen maradt az akkugyárért felelős szlovén Andrada képviselőjének és egy ideig Dr. Aradszki András országgyűlési képviselőnek a helye is, ám ő negyedórás késéssel ugyan, de mégis befutott.

Ez eseményszámba ment, hiszen sem a korábbi alternatív sóskúti, sem a tárnoki fórumon nem jelent meg.

Most eljött és úgy gondolhatta, elég lesz elmondani a szokásost arról, hogy kormánya mennyire elkötelezett védelmezője mindennek is, mostanában különösen a gyermekeknek és a környezetnek, majd egyéb elfoglaltságaira hivatkozva angolosan távozhat. Nos, ebből csúfos felsülés lett.

A képviselő úr meglepődni látszott. Mintha nem tudta volna, hogy egy olyan lakossági fórumra hívták, amelynek témája az a kormányrendelet-módosítási javaslat volt, amely kiemelt beruházássá kívánja nyilvánítani az Andrada Sóskútra tervezett akkumulátor-feldolgozóját, és hogy a lakossági egyeztetésnek csúfolt nyolc napos türelmi idő aznap este lejár.

Ezzel kapcsolatosan konkrét kérdéseket tettek föl neki, amihez láthatóan nem szokott hozzá. Érd polgármestere megkérdezte például, mit tud arról, hogy a mögötte kivetített térképen látható – a kormányrendelet-tervezetben helyrajzi számokkal pontosított – sóskúti ingatlanokkal mi a szándéka kormányának.

Tetlák Örs alpolgármester pedig azt kérdezte, mivel magyarázza, hogy kormánya egy referenciák nélküli cég sehol ki nem próbált technológiájára 4,7 milliárd forint közpénzt adott. Valamint arra volt még kíváncsi, hogy a kiemelt beruházássá nyilvánító kormányrendelet-tervezet láttán mennyire vehető komolyan a miniszterelnök azon nyilatkozata, miszerint gazdaságfejlesztés tekintetében a helyben lakók maguk dönthetnek a jövőjükről?

„Mi ez a kiemelt beruházás képviselő úr? – szegezte a képviselőnek kérdését Tetlák. – Ez most a kulcskérdés: vagy lesz egy ügydöntő népszavazás Sóskúton vagy Orbán Viktor a pofájába hazudott a környék összes lakójának. Megragadom az alkalmat, hogy itt most végre megkérdezhessem a véleményét: Ön kiemelt beruházást szeretne vagy ügydöntő népszavazást?”

A képviselő úr erre ezt találta mondani:

„Kiemelt beruházás nincs egyelőre, és nem is tudom, hogy van-e ilyen szándék. (Itt Csőzik László polgármester arcát a kezébe temette) A Közlönyben ez nem jelent meg, társadalmi egyeztetés az látom, folyamatban van. Elnézést kérek Csőzik László úrtól, mert az előbb azt mondtam neki, hogy nem mond valót. Nem tudtam erről a rendelettervezetről. (Felzúg a terem) A sóskúti beruházással kapcsolatban lesz társadalmi egyeztetés, mindenképpen. Népszavazás is lesz, ha ennek a jogi feltételei előállnak. Ennyit tudok mondani.”

És tényleg ennyit tudott. Nyolc órakor pedig felállt és otthagyta a nézőtéren a választókerülete öt településéről érkezett felpaprikázott lakókat, meg azokat, akik Gödről, Fótról, Mikepércsről jöttek. Azt várták volna tőle, hogy elmondja, mi jó származik az országnak abból, hogy a kormány rendeleti úton telerakja akkumulátorgyárakkal az országot.

Csőzik László polgármester megjegyezte, hogy szerinte az országgyűlési képviselőnek nem a kormányt kellene képviselnie a térségben, hanem az itt élőket az országos döntéshozásban. A jelek szerint ebben sem értenek egyet.

A fórumot itt nézheti vissza:

Fotó: Kling József

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email