kozgyules_czere

A város anyagilag is megbecsüli az óvópedagógusait

kozgyules_czere

A város anyagilag is megbecsüli az óvópedagógusait

Megtartotta februári rendes ülését a közgyűlés, ahol döntöttek az óvónők béremeléséről is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Közgyűlés megemlékezéssel kezdődött: elhunyt Kappel Zsuzsanna pedagógus, akinek a munkáját 2021-ben Érd Város Szociális Munkájáért Díjjal ismerte el a város. A kiváló szakemberről ebben a cikkünkben írtunk korábban a díj kapcsán.

Ezután néhány sürgősségi előterjesztés napirendre vételéről szavaztak a képviselők, majd a fogorvosi ügyelet és a 24 órás felnőtt- és gyermekorvosi ügyeleti szolgáltatásról és a mentőtiszti autó tavalyi működtetéséről szóló tájékoztatót egyhangúlag fogadta el a közgyűlés.

Az Érdi Városgazda tavalyi szakmai tevékenységéről szóló beszámoló kapcsán a Fidesz-KDNP-Összefogás frakció nehezményezte, hogy a szórt burkolatú utak gléderezése, karbantartása nem megfelelő, hiszen rendkívül nagy port okoz az érintett területeken, így korábban felhagyott ezzel a cég, de azóta ismét ez a gyakorlat vált általánossá, ha karbantartásról van szó.

Somogyi Tamás, az Érdi Városgazda vezetője

A cégvezető válaszában megerősítette, hogy valóban volt ilyen időszak, amikor leálltak ezzel az eljárással, a lakosság többségének részéről viszont rengeteg panasz érkezett az utcák minősége miatt, így kénytelenek voltak folytatni a korábbi, több évtizede alkalmazott gyakorlatot. Somogyi Tamás hozzátette, ez az eljárás szükséges ahhoz, hogy ezek az utcák használhatóak maradjanak.

Többek között a piac parkolójára vonatkozó kérdés is elhangzott. Ott jelentős mértékű beruházásra lenne szükség, ami akár a 150 millió forintot is meghaladja, hiszen nem csupán az aszfaltburkolat szorul cserére, hanem az alatta lévő közműveket is ki kellene váltani. Csőzik László polgármester átvette a szót és ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy

az EU-s időszak támogatásai adhatnak erre fedezetet, hogy ne saját pénzből kelljen finanszírozni, tehát foglalkoznak az üggyel.

A város fenntartásában álló intézmények munkavállalói részére biztosított juttatásokról szóló napirendi pont tárgyalása során jelentősebb vita alakult ki a frakciók között.

Simó Károly fideszes képviselő kért szót a vita elején, aki azt állította, hogy az önkormányzat havi bruttó 50.000 forinttal ad kevesebbet az óvónőknek annál, mint amennyit kaphatnának, ez pedig évi 600.000 forint jövedelem kiesést jelent mindenkinél. Ezért módosító indítványként a képviselő azt kérte, az óvodák és a bölcsődék esetében is magasabb összeggel számoljanak az önkormányzati hozzájárulás meghatározásánál.

Simó Károly, a Fidesz-KDNP-Összefogás képviselője

Csőzik László polgármester légbőlkapottnak nevezte az állítást, ugyanis a státusztörvény alapján a dolgozók közül nem mindenki kapná meg azt a közel egyharmados béremelést, amit az önkormányzat átcsoportosít. A polgármester hozzátette, megduplázták a tavalyi keretet, így az önkormányzati hozzájárulás most 233 millió forint lesz, ezt pedig a teljesítmények differenciálására fordíthatják az intézményvezetők.

„Biztos vagyok benne, hogy amit az óvódapedagósaink számára fel tud ajánlani ez a keret, azt úgy adtuk oda, hogy számukra a legjobb érzetet keltsük, a legnagyobb megbecsülést biztosítsuk. Ebben pedig partnereink voltak az intézményvezetők, tehát teljes egyetértésben határoztuk meg azt, hogy ezeket az összegeket oda kell adni”

– hangsúlyozta Csőzik László.

Csőzik László polgármester

A polgármester pedig hozzátette: nagyon helyes, hogy az állam ad működési támogatást is, hiszen rengeteg a dologi kiadás, a játékok időnként cserére szorulnak, a festésről és felújításról is gondoskodni kell, erre pedig így van egy csekélyebb összeg.

Az önkormányzat azokban az ágazatokban is gondoskodott 15%-os béremelésről, ahol az állam semmit nem biztosít erre, például a kulturális területen – ezt már Szűcs Gábor alpolgármester jegyezte meg a napirend kapcsán.

Szűcs Gábor alpolgármester

Hozzátette, hogy a státusztörvénnyel érintett ágazatokban pedig a parlament által hozott jogszabály szerinti mértéktől eltérve adják oda a polgármester által is említett 32,2 %-os béremelést.

A polgármester napirend kapcsán elmondta, hogy dönthetne úgy egy település, hogy kifuttatja a teljes normatívát a bérekre, de a működésre is gondolni kell. Jelenleg nincs abban a helyzetben a város, hogy ezt figyelmen kívül hagyja.

Simó Károly módosító indítványát a közgyűlés végül elutasította. Az intézmények esetében pedig az állami normatíván felül tervezett támogatásokat egyhangúlag fogadta el a testület.

Az élő közvetítést itt nézhetik vissza:

fotó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email