22_03_29_erdmost_nincskep

Érd kitüntetettjeit köszöntötték

22_03_29_erdmost_nincskep

Érd kitüntetettjeit köszöntötték

Október 23-án átadták Érd város díjait. Csőzik László polgármester kiemelte: olyan kiváló embereket köszönthetett, akik nem csak a város büszkeségei, de 1956 nemzeti és szolidáris örökségének is továbbvivői, és akik jobbá, igazságosabbá, biztonságosabbá és szerethetőbbé tették Érdet. 

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

 

A polgármester hangsúlyozta: a díjazottak kiemelkedően teljesítettek, a maguk területén maradandót alkottak, és hozzájárultak ahhoz, hogy a város kötőszövete, a belső szilárdság tartósabb és erősebb legyen. Olyan egyéniségekről van szó, akikre nemcsak itt a városban, hanem ország és világ előtt büszkék lehetünk – tette hozzá.

Kappel Zsuzsanna nyerte el idén az Érd Város Szociális Munkájáért Díjat, több évtizedes, kiemelkedő munkája, szakmai alázata és emberi példaadása miatt. 

Zsuzsanna a László téri óvodában dolgozott diplomás óvónőként. 1983-tól a Pest Megyei Gyermek és Ifjúságvédő Intézetnél lett nevelőszülői felügyelő. Érden és környékén a nevelőszülőknél élő, állami gondoskodásban részesülő gyermekeket, valamint a rendszeres gyermekvédelmi segélyhez jutó családokat látogatta és támogatta. Mindig megpróbált megnyugtató megoldást találni a felmerülő problémákra, és ez a legtöbbször sikerült is neki. Támogatást nyújtott szabadidős programok szervezéséhez, lebonyolításához is, és minden rendelkezésére álló eszközzel hozzájárult a rászoruló gyermekek szociális helyzetének és életkörülményeinek javításához. Több mint két évtized alatt száznál is több gyermek felnevelését segítette.
1997-ben több érdi és tárnoki személyiséggel közösen hozta létre a Lehetőség a felzárkózáshoz – halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok számára nevű alapítványt. Legsikeresebb kezdeményezésük a 18. életévüket betöltők számára létrehozott Utógondozó Otthon megteremtése, amely lakhatási segítséget nyújtott az önálló életüket elkezdő, nevelt fiataloknak.

A közgyűlés Aros Ferencnek ítélte az Érd Közbiztonságáért és Tűzbiztonságáért Díjat.

A most 44 esztendős Aros Ferenc eddigi élete több mint felét aktív polgárőrként töltötte, hiszen 21 évesen csatlakozott a polgárőrséghez. Több évtizedes önkéntesen vállalt tevékenysége során számtalan – az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség és az Érdi Városi Polgárőr Egyesület részvételével – felszámolt káreseményen bizonyította rátermettségét, szakmai tapasztalatát,  együttműködési készségét. 2013-ban részt vett a dunai árvízi védekezésében Esztergomban, Budapesten és Érden. 2010-ben jelen volt a vörösiszap-katasztrófa elhárításában Devecserben és Kolontáron. A viharkárok mindenkori elhárításában is igen komoly szerepet vállal.
A kétgyermekes családapa kimagasló óraszámban látja el polgárőri feladatait, átlagosan havonta 81 órát áldoz rá a szabadidejéből. Amellett, hogy felügyel az iskolák környékének biztonságára, sok feladatot vállal az idősek megsegítésében is.

Az Év Rendőre Díjat ebben Jakus István rendőr zászlós és Börcsök László rendőr főtörzsőrmester kapta megosztva.

Jakus István 1989 óta lát el szolgálatot az Érdi Rendőrkapitányságon, a közlekedésrendészeti szakterületen, forgalomellenőrző járőrként végzi munkáját. Eddigi 32 éves szolgálatteljesítése alatt kiváló hely- és személyismeretre tett szert. Maximális tudással végzi a közlekedési balesetek helyszínelését, tapasztalata, empátiája révén könnyen szót ért a balesetek résztvevőivel, így a felelősség kérdésében hozott szakmai döntését minden esetben elfogadták. 
Börcsök László 2011-ben került az Érdi Rendőrkapitánysághoz, járőrként.  2014-től megbízott vizsgálóként, 2016-tól megbízott nyomozóként, majd 2019-től kinevezett nyomozóként dolgozik. Számos bűncselekmény elkövetőit sikerült beazonosítania, majd az eredményes nyomozói és vizsgálati munkája során valamennyi bizonyítékot feltárt, ami a büntetőeljárás sikeres lezárásához vezetett.Jakus István és Börcsök László Károly szakmai felkészültsége, elhivatottsága és kiemelkedő munkája mind az érdi rendőrök, mind az érdi polgárok számára mintaadó. 

Harmat Béla vehette át az Érd Város Közéletéért elismerést.

Harmat Béla születése óta Érden él, a Debreceni Tanítóképző Főiskolán és az ELTE Bölcsészettudományi Karán végezte felsőfokú tanulmányait. 1974 és 1977 között a Művelődési Központ, majd 1977 és 1983 között az érdi könyvtár munkatársa volt. A csaknem egy évtizedet felölelő érdi közművelődési és közgyűjteményi munkája alatt meghatározó szerepet vállalt az 1979-ben városi rangra emelkedett település kulturális életének megszervezésében és helytörténetének kutatásban. Az érdi közélet megújítását is szívén viselte. 1988-ban alapító tagja volt a rendszerváltó ellenzék egyik meghatározó pártjának, az MDF-nek. Az első szabadon választott érdi képviselőtestület Harmat Bélának szavazott bizalmat, hogy polgármesterként segítse a várost. Három önkormányzati cikluson keresztül, 1990 és 2002 között töltötte be a polgármesteri tisztséget. Konzervatív világnézetű, elveihez következetesen ragaszkodó, a közösség szolgálatát és szűkebb hazája, Érd érdekeit előtérbe helyező személyisége, több évtizedes érdi közművelődési és közéleti munkája okán méltó az Érd Város Közéletéért elismerésre.

Érd Város Életmű Díját idén Czabai Balázsnak ítélte a testület.

Az általa létrehozott Czabai-kert, madárparadicsom és arborétum 1977 óta természetvédelmi oltalom alatt áll. A majdnem két és félszáz, 50–70 éves fákból álló rengeteg igen jó képet ad arról, milyen lehetett az Érd–tétényi mészkőfennsík régi arculata. A nem csak a növényritkaságok miatt különleges, de az állatvilág számos fajának és egyedének pihenő- és élőhelyeként ismert Czabai-kert valóságos oázis a város szívében, és 2014-ben bekerült a Helyi Értéktárba is. 
Czabai Balázs fáradhatatlanul tartja biológia óráit és rendezvényeit, óvodás és iskolás csoportok is rendszeres látogatói a kertnek, A természet és környezet iránti szeretete évtizedek alatt az érdi környezetvédelem kimagasló és megkerülhetetlen személyiségévé tette. Érd természeti kincseinek megőrzéséért tett erőfeszítései, példamutató ismeretterjesztő tevékenysége elismeréseként nyerte el az életmű díjat.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email