repter_emlekmu_borito

Emléket állítanak az érdi repülőtérnek

repter_emlekmu_borito

Emléket állítanak az érdi repülőtérnek

Egy érd-ófalusi magánházban megalakult az Érdi Repülőtér Emlékművéért Egyesület.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A többek között pilótákból, repüléstörténészből és lelkes lokálpatriótákból álló társaság tagjai azzal a szándékkal találtak egymásra néhány esztendeje, hogy valamilyen módon megemlékezzenek a valaha volt érdi repülőtérről, illetve azokról az emberekről, akik ezen a helyen öregbítették a magyar repülés hírnevét.

Ennek érdekében a csapat egy emlékművet szeretne létrehozni az egykori reptér közelében. A látványterv már el is készült, sőt, az önkormányzat a szobor leendő helyét is kijelölte. Nem utolsósorban pedig az anyagi források előteremtése is elkezdődött, amin lényegében áll, vagy bukik a dolog.

Jóllehet az emlékművet kezdeményezők évek óta ismerik egymást, és próbálnak tenni azért, hogy az ötlet valóra váljon, reményeik szerint a mostani egyesületbe szerveződés egy újabb lökést adhat az ügynek, mondta el az ÉrdMostnak Balla Imre önkormányzati képviselő, az újonnan alakult szervezet alelnöke. Mondván, így egyszerűbb lesz adományokat gyűjteni.

A terv támogatója Csőzik László, Érd polgármestere is, aki szintén jelen volt az alakuló ülésen, és mint elmondta, ha az egyesület össze tud gyűjteni egy megfelelő összeget, akkor nem az önkormányzaton fog múlni, hogy kipótolja azt. Viszont az obeliszk teljes költségét, ami valahol 10-15 millió forint körül mozog, azt pillanatnyilag nem tudja a város kifizetni.

„Figyelünk rá, szívügyünk, de a finanszírozás gerince civil adakozásból kellene, hogy megvalósuljon. Szeretnénk látni, hogy a szakmai lelkesedés a szponzorációban is megnyilvánul”

– fogalmazott a városvezető.

Az évek során az ügy pártfogójává vált Besenyei Péter magyar műrepülő is, aki ugyancsak ott volt az egyesületté váláskor.

A világhírű pilóta úgy véli, fontos, hogy a magyar repülés mérdföldköveinek emléket állítsunk. S mivel az érdi reptér is egy mérföldkő, a magyar repüléstörténet fontos állomása, ezért annak emlékét mindenképp meg kell őrizni.

Az érdi repteret egyébként az 1920-as években alakították ki, és egészen a második világháború végéig működött. Hogy milyen jelentősége volt a magyar repülés történelmében, arról ITT OLVASHAT bővebben.

Fotó: Érd Repülőtér Emlékmű, ÉrdMost/Szűcs Gergely

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email