Busójárás 2024.

Tánccal űzték az érdiek a telet Mohácson – videó

Busójárás 2024.

Tánccal űzték az érdiek a telet Mohácson – videó

Tavaly lépett fel először a busójáráson az Igraj Kolo Nemzetiségi Tánccsoport, idén visszahívták és ki is tüntették őket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása a busójárás, amit mindig a farsangi időszak utolsó napjaiban rendeznek. Számtalan programmal várták idén is látogatókat, és ami nagy büszkeség: érdi táncosok is felléptek a nagyszínpadon a legnagyobb mulatság napján, farsangvasárnapon.

Ilyenkor felvonulással, tánccal, a télbúcsúztató koporsó vízre bocsátásával és máglyagyújtással űzik el a telet és köszöntik a tavaszt.

Az Érdi Horvát Önkormányzat évek óta szervez egynapos buszos látogatást Mohácsra a busójárás vasárnapjára, de tavaly először fel is lépett az érdi Igraj Kolo Nemzetiségi Tánccsoport. Idén visszahívták őket, így ismét képviselték városunkat. Sőt, magas színvonalú színpadi előadásaikért oklevéllel is elismerték őket.

Mint megtudtuk, nemcsak Mohácson, hanem Baján is táncoltak: részt vettek a szombati maszkajáráson és táncoltak is a felvonuláson. Ez szintén egy télűző hagyomány – tudtuk meg Hudák Ágnes művészeti vezetőtől.

Bajáról aztán Mohácsra utaztak, ahol huszonhatan léptek színpadra.  Együtt táncoltak a Tököli Délszláv Táncegyüttessel, a talpalávalót pedig az Igraj Kolo Zenekar húzta. A Széchenyi téren – az események középpontjában – adtak elő horvát, muramenti, bunyevác és lakócsai táncokat.

„Külön öröm számunkra, hogy a  Tököli Délszláv Táncegyüttessel léphettünk színpadra mindkét napon. Baráti kapcsolatot ápolunk velük, együtt próbáltunk táncoltunk. Nem ez az első és nem is az utolsó ilyen alkalom” – tette hozzá Hudák Ágnes. Tánccsoportjuk és a horvát önkormányzat jó és tartós kapcsolatokat ápol több nemzetiségi önkormányzattal, csoporttal.

Mohácson idén is nagyon jól érezték magukat, hiszen nemcsak maga a busójárás volt különleges, hanem a kísérőprogramok is remekül sikerültek. Még az eső sem vette el a fellépők, illetve a látogatók kedvét, ugyanis Mohácson csak épphogy szemerkélt néha. Ebből is látható, hogy sikerrel űzték el a rossz időt az alakoskodók.

Tekintsék meg képgalériánkat, illetve az érdiek és tököliek fellépéséről készített videót:

Fotó és videó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email