csalad_online_freepik

Ne engedje el a gyerek kezét az interneten se

csalad_online_freepik

Ne engedje el a gyerek kezét az interneten se

Hogyan óvhatjuk meg a gyermekünket az online világban felbukkanó veszélyektől? Ebben segít az NMHH minap megjelent kiadványa.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Van eszköz a kezedben – Útmutató a digitális szülői felügyelethez” címmel új kiadványt adott közre február 6-án a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A biztonságos internet napján megjelent olvasmányban olyan, a szülőknek szóló javaslatokat, illetve alkalmazásokat ismerhetünk meg, amelyekkel biztonságosabbá tehetjük gyermekünk online térben töltött idejét.

Mint írják, az online zaklatástól a csúnya beszéden és az erőszakos játékokon át a meztelenségig terjed a lista, amivel a fiatalok találkozhatnak az online térben. Ezeket a veszélyeket egyre nehezebb elkerülni, de azért tudunk mit tenni, hogy gyermekeink önállóan is biztonságosan éljenek a digitális világ nyújtotta lehetőségekkel.

A hatóság egyrészt a gyerekekkel való beszélgetések, valamint a szabályok kialakításának fontosságát hangsúlyozza. Azaz, miként érdemes, kell viselkedni a világhálón tapasztalható különféle helyzetekben.

Másrészt gyakorlati, kézzelfogható segítséget is próbál nyújtani, hiszen a kiadványból számos, a számítógépekre és mobil eszközökre telepíthető felügyeleti alkalmazást is megismerhetünk és elérhetünk.

Ezekkel a megoldásokkal kikerülhetők a gyerekek számára zavaró weboldalak, meghatározható a képernyőidő, az időkorlát pedig a hét különböző napjaira eltérően állítható be. Az alkalmazások beállításában az NMHH YouTube-oldalán elérhető videók nyújthatnak segítséget a szülőknek.

 

A kiadvány apropóján az NMHH több korábbi kutatására is hivatkozik, melyek azt mutatták be, hogy a szülő nevelési stratégiája mennyire befolyásolja a gyermek internetezési, online ismerkedési és kapcsolattartási szokásait.

A Digitális Szülőség-kutatásból – többek között – az is kiderül, hogy a passzív nevelési elvet követő szülők gyermekeinek 73 százaléka jelöl vissza gond nélkül ismeretlen embereket a közösségi médiában, míg az aktív nevelési stratégiát követő szülők gyermekeinél ez az arány mindössze 27 százalék.

Fotó: Freepik

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email