m7_autopalya

Hamarosan érkezik az egynapos matrica

m7_autopalya

Hamarosan érkezik az egynapos matrica

Várhatóan március végén bővül a vásárolható autópálya matricák kínálata.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Magyarország területén várhatóan 2024. március 25-én vezetik be az egynapos matricát, melynek ára a D1 díjkategóriában 5.150 Ft lesz. Az árképzés alapját az szolgálja, hogy az egynapos matrica ára az éves matrica árának (57 260 Ft) a rendelet szerint legfeljebb 9%-a (5 153 Ft) lehet – tájékoztat honlapján az autopalyamatrica.hu.

A D2-es díjkategóriába tartozó járművek számára is elérhető lesz  az egynapos matrica, amelynek az ára a rendelet szerint akár 7.315 Ft is lehet.

A jelenlegi szabályozás logikája alapján az egynapos matrica Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes.

– írják az oldalon.

Fontos, hogy az egynapos matrica az eddigi matricatípusokkal ellentétben nem a lejárat napjának 24. órájában jár majd le, hanem pontosan 24 órára ad úthasználati jogosultságot, így nem kell aggódnia annak sem, aki az esti órákban vásárol autópálya-matricát, hiszen az éjfélkor nem fog lejárni.

Így azonban fontos lesz figyelni az időtartamra, ugyanis könnyen megtörténhet, hogy elfelejtjük a matrica lejáratának időpontját és az érvényességi időn túl is használjuk a fizetős útszakaszt.

A legfontosabbak között arra is felhívják az autósok figyelmét, hogy az egynapos matricát akkor érdemes megvenni, ha

  • tévedésből hajtottunk fel az autópályára, 60 percen belüli vásárlás esetén a bírság elkerülhető
  • csak átutazóban haladunk át Magyarországon
  • 10 napnál hosszabb utazást tervezünk ugyancsak kipótolható az egynapos matricával az út, vagy elegendő csupán két darab egynapos matrica.
  • valóban csak egy nap utazunk az autópályán és 24 óra elég a matrica használatra.

Hogy van-e igény a az egynapos matricára, arra egy reprezentatív felmérés mutat rá, amelyben több mint 5000 felhasználó vett részt. Kiderült, hogy az autópálya-használók 98%-nak igénye lenne az egynapos matricára. A válaszadók többsége szerint azonban az egynapos autópálya-matrica abban az esetben érné csak meg, ha 500-1500 forintig terjedne az ára.

A jelenleg kapható matricák árait az alábbi táblázat tartalmazza:

A vármegyei matricák népszerűsége az elmúlt időszakban ugrásszerűen megnőtt, amely leginkább annak köszönhető, hogy a 10 napos matrica arányaiban jobban drágult az elmúlt években. A szakmai portál szerint az egynapos matrica bevezetése sem rendezi át érdemben ezt a trendet, mert a személyautókra (és motorkerékpárokra) érvényes D1 kategóriában fizetendő 5.150 forintos új opció nem nyújt jelentős kedvezményt a 10 napos 6.400, valamint az éves vármegyei 6.660 forintos árához képest.

A honlapon azt írják, hogy ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, melyik e-matrica éri meg a legjobban számunkra, érdemes végiggondolni az előző évünket és feltenni a következő kérdéseket:

„mennyit utaztunk az autópályán, mely vármegyéket érintettük, hányszor vásároltunk heti avagy havi matricát, hogy jöhetnénk ki költségtakarékosan idén?”

Aki pedig ezután is bizonytalan, annak ITT egy kalkulátor, amellyel könnyen kiszámolhatja, hogy mely konstrukcióval jár a legjobban.

forrás: autopalyamatrica.hu / fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email