zold_zsak_eth

Jön a tavasz, jönnek a zöld zsákok

zold_zsak_eth

Jön a tavasz, jönnek a zöld zsákok

Február 19-től átvehetjük az ÉTH-s zöldhulladékgyűjtő zsákokat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Februárban már észrevehetően hosszabbodnak a nappalok, langyosodik az idő, kurtábbak a fagyos időszakok, és ahogy a természet, úgy mi is készülünk a tavaszra, nemcsak lélekben, hanem a kertekben is.

Az avarral ilyenkor már nincs gondunk, a palántaneveléssel és az ágyások megmunkálásával is várhatunk még pár hetet, de a metszési munkáknak fagymentes, szélcsendes időben már nekikezdhetünk.

A díszfák és bokrok ritkító metszése mellett most megszabadulhatunk gyümölcsfáink száraz ágaitól, elkezdhetjük az alma, körte, szilva koronaritkító metszését is.

Ami a meggyet illeti, a fiatalabb fákat évente, az öregebbeket elég két-három évente metszeni. Bálint gazda azt ajánlja, hogy a sárga- és őszibarackkal várjuk még, mert ezeket csak a virágok kinyílása előtt szabad megmetszeni.

Az ÉrdMost metszősulija segít azoknak is, akik szeretnék az alapoktól kezdeni:

Ha megvagyunk a metszéssel, jöhet az örök kérdés: mi legyen a levágott ágakkal, gallyakkal. Égetni zöldhulladékot nem lehet, ahogy természetesen semmilyen más szemetet sem. (Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.) Felhasználhatjuk viszont a nyesedéket komposzthoz, és lehet magaságyás alapja is. Darálóval kiváló mulcsot is készíthetünk a gallyakból.

Ha nincs ágdarálónk, az Érdi Városgazda szolgáltatását vehetjük igénybe, de csak tavasztól, ugyanis az ágdarálás március 1-jéig szünetel (bővebb információt itt találnak olvasóink).

Természetesen idén is lesz zöldjárat, április 6-ától. Ahogy már megszokhattuk, ütemterv szerint, szombatonként járják majd a várost gyűjtőautók.

Továbbra is csak ÉTH feliratos zöld zsákot, illetve kötegelt gallyat szállítanak el. Zöld zsákból bármennyit kitehetünk, gallyból azonban csak három köteget. Figyeljünk arra is, hogy az ágak hossza ne haladja meg az egy métert.

A tavaly átvett zsákokat idén is felhasználhatjuk. Ha elfogyott, február 19-től átvehetjük az idei húsz zöld zsákot az ÉTH ügyfélszolgálatán, illetve a Sas utcában.

Ügyfélszolgálat: Érd, Alispán u. 2., H: 8:00-20:00, Sz: 8:00-16:00, P: 8:00-12:00 (12:00-12:30 ebédidő)

Hulladékudvar: Érd, Sas u. 2., hétfőtől péntekig 8:00-16:00

Az átvételhez befizetést igazoló számla vagy csekk szükséges. Akinek elmaradása van, az előbb rendezze, mert a zöld zsákokat csak azok vehetik át, akiknek nincs tartozásuk.

Akinek több mint húsz zsákra van szüksége, vásárolhat 422 forintos áron az ügyfélszolgálaton, a hulladékudvarban, illetve az ÉTH viszonteladóinál (itt a zsákok ára eltérő lehet).

Az ÉTH felhívja a figyelmet arra, hogy csakis és kizárólag az ÉTH feliratú zöld zsákokat szállítják el. Feketét, sárgát, átlátszót, logómentes zöldet nem visznek el.

Ami nem a feliratos zöldben kerül ki, az illegális hulladéknak minősül.

Nemcsak a zsák fontos, hanem az is, hogy mi kerül bele. Fűnyesedéken és lombhulladékon kívül nem szállítanak el mást az ÉTH munkatársai. Ne tegyünk kiásott gyökeret, fatuskót se a zsákba, se mellé, mert ezeket nem fogják elvinni.

A Sas utcai hulladékudvarban egyébként leadhatunk füvet, lombot és gallyakat (utóbbit szintén egyméteres darabokra vágva és kötegelve). Egy lakostól naponta száz kilogrammnyi zöldhulladékot vesznek be, de évente legfeljebb hatszáz kilót adhatunk le.

Fotó: ÉrdMost archív, Kling József

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email