auschwitz_holokauszt

Az emlékezés becsületbeli ügy

auschwitz_holokauszt

Az emlékezés becsületbeli ügy

Koncerttel egybekötött megemlékezést tartottak a Parkvárosi Közösségi Házban a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává az ENSZ-közgyűlés.

Az emléknap alkalmából szombaton este a Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület(DUZSIKE) hagyományteremtő szándékkal tartott – koncerttel egybekötött – megemlékezést a Parkvárosi Közösségi Házban, amely teljesen megtelt.

Fontos, hogy felhívják a ma emberének a figyelmét arra, hogy ne forduljon elő többet a világon a holokauszthoz hasonló szörnyűség, amely hat millió áldozatot követelt – ezt már a DUZSIKE elnöke mondta a 79 évvel ezelőtti események és a rendezvény kapcsán.

Veres György, a Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület elnöke

Veres György hozzátette, hogy a meg nem született gyermekekre is emlékeztek ezen a napon, hiszen az áldozatoknak azóta 15-20 millió leszármazottja is lenne, ha ez a tragédia nem történik a zsidósággal.

A rendezvényen jelen volt Csőzik László polgármester is, aki emlékező beszédet is mondott. A város vezetője egy személyes történetet idézett fel, hiszen másfél évvel ezelőtt gyermekeivel életében először járt a rémtettek helyszínén, Auschwitzban. Egészen addig azt gondolta, hogy szinte mindent tud már a holokausztról, de miután körbevezették a táboron és szinte kézzel fogható lett a történelem, akkor derült ki számára, hogy ez az egész mit is jelent pontosan.

„Aznap már nem tudtam megszólalni, szó szerint letaglózott mindaz, amit láttam, tapasztaltam. Az egész ma is úgy néz ki, ahogy akkor kinézett, a látvány akkor a földre döntött és hónapokig vittem magammal ezt az élményt, még az álmaiban is visszajött. Nehezen tudtam feldolgozni, de teljesen talán nem is lehet”

– idézte fel az emlékeket.

437.000 magyar zsidót vittek oda, így Auschwitz a legnagyobb magyar temető – tette hozzá.

Csőzik László polgármester felidézi a szörnyű eseményeket

A Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület évről évre szervez utazásokat a helyi és környékbeli középiskolásoknak Auschwitz-Birkenauba, az egykori náci koncentrációs tábor helyén kialakított emlékhelyre. Csőzik László mindezt megköszönte az egyesületnek és hansúlyozta, az önkormányzat soha nem fogja sajnálni a forrást, hogy ennek a feltételeit biztosítsa, hiszen fontos, hogy a fiatalok lássák, pontosan mi is történt.

„Ez egy becsületbeli ügy, és Érden ezt a hagyományt folytatni kell!”

– hangsúlyozta a polgármester. Továbbá hozzátette: más ott lenni, más átérezni helyben a tragédiát, mint olvasni a könyveket és látni az erről szóló filmeket.

Csőzik László kiemelte, hogy emlékezni kell arra a 118 érdi zsidó polgárra is, akiket 1944 májusában szintén Auschwitzba deportáltak, közülük pedig mindössze néhányan tértek vissza Érdre, a többiek mind a haláltáborban vesztették életüket.

Farkas Erzsébet hegedűművész

A polgármester beszéde után Farkas Erzsébet hegedűművész rövid előadása következett, majd ezt követően pedig Németh Nikolett tanárnő mondott emlékező beszédet.

„A holokauszt nemzetközi emléknapján nem pusztán lehetőségünk, de kötelességünk emlékezni, gondolkodni és nem hagyni, hogy a múlt szégyenletes eseményeit ellepje az idő és a felejtés pora”

– hívta fel a figyelmet Németh Nikolett, aki Nobel-díjas írónkról, a holokauszt túlélő Kertész Imre életéről, munkásságáról osztott meg értékes gondolatokat az emlékező közönséggel.

Németh Nikolett mondja megemlékező beszédét

Rövid szünetet követően pedig Gerendás Péter koncertjét hallgathatták meg a jelenlévők.

Gerendás Péter adott koncertet

A DUZSIKE által szervezett utazások egyikén az Érd Médiacentrum is jelen volt, és Sorsfordító utazás címmel film is készült a látogatásról, amit most a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja apropóján idézünk fel.

 

fotó: Czere Bálint / pixabay.com

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email