ingatlan_illusztracio_freepik

Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha Érden szeretnénk lakni

ingatlan_illusztracio_freepik

Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha Érden szeretnénk lakni

Amíg lakásárakban az élmezőnyhöz tartozunk, addig az élhetőségi rangsorban még lehetne feljebb lépni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A megyei jogú városok ingatlanpiacán 2023-ban tapasztalt változásokról jelentetett meg egy elemzést az Otthon Centrum a közelmúltban. Az ingatlanközvetítéssel foglalkozó cég vizsgálatából kiderül, hogy noha a drágulás üteme lassult, éves átlagban mindegyik lakástípus esetében áremelkedés volt mind a huszonöt megyei jogú városban.

„A megyei jogú városok esetében mindegyikre érvényes szabály, hogy olcsóbbak a fővárosi kerületeknél, ám a legdrágább városok már a külső pesti kerületek árszintjével versenyeznek”

– fogalmazott Soóki-Tóth Gábor, elemzési vezető.

A megyei jogú városokban a 2023-as év első tíz hónapjában az átlagos négyzetméterár 560 ezer forint volt a használt téglalakások esetében. Ez 6,8 százalékkal magasabb ár a 2022-es éves átlagnál.

A panellakások 502 ezer forintos átlagára 7 százalékkal, míg a használt családi házak négyzetméterenkénti 465 ezer forintos középértéke 23,1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi átlagot.

A szakember elmondása szerint a számokból az is kiolvasható, hogy a vevők látványosan a jobb állapotú házak felé fordultak.

eladoingatlan_220215

A konkrét településekre lebontva kiderül, hogy a használt téglalakások tekintetében Veszprém a legdrágább megyei jogú város, ott ugyanis 770 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. Mögötte nem sokkal Debrecen következik, ahol – szintén – átlagosan 763 ezret kellett kifizetni négyzetméterenként.

Ugyanakkor a harmadik helyre Érd futott be, ahol a kutatás alapján átlagosan 700 ezer forintért kelt el egy négyzetméter.

A családi házak összevetésében Sopron kiemelkedik a mezőnyből a maga 743 ezer forintos átlagos négyzetméteráraival. Utána – jócskán lemaradva – Debrecen és Győr jön. Előbbiben átlagban 575 ezret, utóbbiban pedig 562 ezret kóstált egy ilyen típusú ingatlan.

Azonban Érd itt is az élbolyban helyezkedik el. Errefelé 550 ezer forint volt egy négyzetméter.

Valamelyest a témához kapcsolódik, hogy az Otthon Centrum nemrégiben egy másik elemzést is megjelentetett, amiben életminőség szempontjából listázta a 20 ezer főnél népesebb magyar városokat. Ennek fényében Budapest belvárosában, illetve budai kerületeiben a legjobb élni, ugyanis az első tizenegy helyen fővárosi kerületek állnak. A vidéki városok csak ezután következnek.

Jóllehet vannak megyei jogú városok is a mezőny első felében, mint például Eger vagy Veszprém, ahogy számos, a fővárosi agglomerációhoz tartozó település, mint például Veresegyház, Budaörs, Szentendre, Gödöllő, Vác és Dunakeszi is jó helyezést ért el, viszont Érd nevét ez esetben nem említik a szerzők.

A cikk emlékeztet, hogy a készítők a kutatás során az egészségügyi, oktatási, foglakoztatási és népjóléti mutatókat vették figyelembe.

Fotó: Freepik, ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email