bilincs

Így fogták el az érdi halottat a rendőrök

bilincs

Így fogták el az érdi halottat a rendőrök

Megdöbbentő részletek derültek ki az ügyről, amely során egy érdi férfi halottnak nyilváníttatta magát, hogy megússza a börtönt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Még december elején ITT számoltunk be arról az esetről, amelynek során az érdi L. Gábor (47) hamis osztrák okiratokkal próbálta halottnak nyilváníttatni magát, hogy  megússza a rá korábban kiszabott börtönbüntetést.

2023. december 6-án végül egy érdi szupermarket parkolójában fogták el a halottá nyilvánított érdi férfit. Az akciót megelőző nyomozásról érdekes részleteket közölt a rendőrség.

A Nyíregyházi Törvényszék volt illetékes abban a büntetőperben, amelyben közokirat-hamisítás, csalás és pénzmosás vádjával L. Gábort 5 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélték – vázolta az alaphelyzetet Nagy Gábor alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztály kiemelt főnyomozója.  A férfit a bíróság korábban elsőfokon többévnyi letöltendő szabadságvesztésre ítélte, mivel a tárgyaláson nem jelent meg, ellene európai elfogatóparancsot adtak ki.

Körözése alatt L. Gábor azonban nemcsak, hogy elrejtőzött a hatóság elől, de állítólagos ausztriai haláláról kiállított hamis osztrák anyakönyvi kivonatot nyújtott be a magyar hatósághoz, ami alapján azt remélte, hogy a bíróság az ellene kiadott elfogatóparancsot visszavonja, és így végleg megszabadul az elfogatóparancs és a várható ítélet terhétől.

A nyomozók azonban később kétséget kizáróan megállapították, hogy L. Gábor valóban nem halt meg, sőt mi több nem is bujkál, némi elővigyázatosságtól eltekintve úgy él és dolgozik, mint bárki más.

Ezt megelőzően még L. Gábor ügye másodfokon Debrecenbe került, de tárgyalás nem volt, mert 2023. április 19-én az eljárást a vádlott halála miatt beszüntették. Erről azonban a nyíregyházi bírónő értesült és gyanút fogott.

Kérelmet küldtek a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központnak (NEBEK), ahonnan hivatalos tájékoztatást kértek a klagenfurti halálesetről, de kiderült hogy 2022. november 29-én Ausztria területén nem hunyt el L. Gábor nevű magyar állampolgár.

Az élettárs, illetve az állítólagos egykori élettárs kezdeményezte, hogy a férfi neve és fényképe kerüljön le a police.hu körözési toplistájáról, mivel elhalálozott, és panaszt is tett a rendőrökre, amiért elhunyt párját keresgélik.

A nyomozók kiderítették, hogy június végén, hét hónappal a „halála” után felhívta háziorvosát, és dokumentumokat kért tőle, amelyeket a testvére vett át, és ez is arra utalt, hogy Magyarország területén kívül tartózkodik.

Októberben pedig a gyámhatóság meghallgatta azt az érdi ügyvédnőt, aki egy gyermekelhelyezési perben képviselte L. Gábort. Amikor közölték vele, hogy ügyfele tavaly novemberben elhalálozott, a jogász elcsodálkozott, mondván, márciusban beszélt vele telefonon.

Így lett meg a férfi telefonszáma, és a mobiladótornyok novemberben észlelték, hogy az ausztriai előfizetésű mobilszolgáltatás használója megérkezett Érdre.

Végül a férfi egyik ismerőse tett bejelentést a rendőrségen, mely szerint egy osztrák rendszámú Hyundai Ioniq volánjánál látta L. Gábort. A forgalomfigyelő kamerák felvételein sikerült azonosítani a gépkocsit, így előkészítették az elfogást, amelyre december 6-án került sor egy érdi szupermarket parkolójában.

A kihallgatáson kiderült, hogy az ausztriai halotti anyakönyvi kivonatot a sötét webről rendelte, és 1500 euró értékben kriptovalutával fizetett érte. L. Gábor a hamisítványt Ausztriából egyik budapesti jó barátjának küldte, ő készíttette el annak hiteles magyar fordítását, amelyet ezután benyújtott a kormányhivatalnak.

A rendőrség kihallgatta az ügyben az élettársat is az élő „halottal” kapcsolatban. A nyomozó egy latin-amerikai szappanoperában érezhette magát, amikor olyan kérdésekre sem érkeztek megnyugtató válaszok, amelyek a holttest hazahozatalára és a temetésre vonatkoztak.

„Hova vitt virágot halottak napján?”

– hangozott el a kérdés a kihallgatáson, amelyre válasz nem volt, mindössze a nő furcsán nézett az őt faggató nyomozóra.  A nő továbbá azt is mondta, akkor tudta meg, hogy párja mégsem halott, amikor a férfi egy hónappal azelőtt benyitott érdi házuk ajtaján.

Miután elfogták, a rendőrség tájékoztatta a Fővárosi Kormányhivatalt, hogy a keresett személy remek egészségnek örvend, így hamar visszahelyezték a közhiteles anyakönyvi nyilvántartásba L. Gábort, aki letartóztatásban várja korábbi büntetőperének folytatását másodfokon, a haláli ügyből kifolyólag pedig közokirat-hamisítás bűntette miatt kell felelnie.

fotó: freepik.com / forrás: police.hu

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email