vizora_2310234

Veszélyben a vízórák és a vezetékek

vizora_2310234

Veszélyben a vízórák és a vezetékek

Tavaly harmincöt vízóra fagyott el Érden, idén ez a szám meg is duplázódhat a tartós hideg miatt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Továbbra sem enyhül az idő, éjszakánként akár mínusz tíz fok is lehet, és nappal is épphogy a nulla fölé emelkedik a hőmérő higanyszála. Aki még nem tette, annak most érdemes gondoskodnia vízórája fagy elleni védelméről.

„2023-ban Érden harmincöt vízóra fagyott el, úgy, hogy tavaly enyhébb volt a tél. Ha mínusz nyolc-tíz fokot mérünk éjszakánként három-négy napon keresztül, és nappalra sem enged fel az idő, ez a szám megduplázódhat, sőt, ennél is több lehet” – mondta érdeklődésünkre Baki Berta, az ÉTV vízellátási ágazatvezető főmérnöke.

Hangsúlyozta: a fagyveszély ugyanúgy érinti azokat az ingatlanokat, ahol rendszeresen használják a vízvezetéket, és a jelenleg üres hétvégi házakat, hiszen éjszaka kevesebb vizet használunk, és pár óra bőven elég, hogy a víz belefagyjon a mérőbe, illetve a vezetékbe, és hamar bekövetkezik a baj.

„Ha megfagy a mérőben a víz, megnő a térfogata és szétnyomja a szerelvényeket. Tönkreteszi a műanyagot és a fémet is. Olyan lakásokban, ahol életvitelszerűen élnek, hamar észreveszik a hibát, hiszen csökken a víznyomás, de nyaralókban, hétvégi házakban sokszor csak tavasszal, illetve nyáron derül fény a hibára” – mutatott ár a főmérnök, hozzátéve: a kerti csapok is elfagyhatnak ilyenkor.

Rosszabb esetben a víz elszivárog a talajban, nem jön fel a felszínre, és a tulajdonos csak azt veszi észre, hogy a korábbinál nagyobb összegről érkezik a számla. Az aknában lévő talajvíz is megfagyhat, ami szintén veszélyes lehet.

Hogyan gondoskodjunk az óra fagyvédelméről? Legegyszerűbb, ha egy kartondobozt borítunk rá, vagy letakarjuk egy pokróccal, hungarocell-lapokkal vagy más hőszigetelő anyaggal. Az ÉTV-nek egyébként van fagyvédelmi szolgáltatása, ennek keretében térítés ellenében téliesítik a vízmérőt és a kerti csapot.

Bár az elfagyásnak vannak jelei (lásd alább), érdemes időnként ellenőriznünk a vízóra és ivóvízhálózat állapotát. Aki nem téliesítette és szigetelte a vízmérőjét, az heti egyszer mindenféleképp nyissa fel az aknát, és nézzen le, lát-e valami rendelleneset.

Hétvégi háznál se várjuk meg az ellenőrzéssel nyári szezont, hiszen ha elfagyott a vízóra, jelentős összeget kell fizetnie a tulajdonosnak az elfolyt vízmennyiség után.

Az elfagyott vízórát a felhasználó költségén cseréli a társaság, és ez sem olcsó mulatság, főleg, hogy az elfolyt vizet is meg kell fizetni. (Ilyen esetben a csatornadíj megfizetése alól lehet mentességet kérni.)

Az elfagyás jele lehet, ha a lakásban hirtelen lecsökken, vagy teljesen elmegy a víznyomás, illetve ha azt látjuk, hogy az aknából ömlik ki a víz. Fagyásra gyakanodhatunk akkor is, ha a vízmérő számlapja elrepedt, összetört, illetve a mérő eldeformálódott.

Fotó: Bredák Péter (ÉrdMost archív)

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email