mostarboszniaPixabay

Bosznia rejtett csodái is feltárulnak a Földrajzi Múzeumban

mostarboszniaPixabay

Bosznia rejtett csodái is feltárulnak a Földrajzi Múzeumban

Olyan helyekre is bepillanthatunk az Iharos egyesület képes előadásán, ahová egy átlagos turista nem léphet be.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Negyven kézműves vágott neki, hogy felfedezze Bosznia csodáit 2023-ban. Kalandjaikat most megosztják képes úti beszámolójukban, amit a Magyar Földrajzi Múzeumban tartanak január 6-án, 16 órától.

Az Iharos Népművészeti Egyesület rendszeresen szervez olyan utakat tagjainak, amelyek során nemcsak a természeti, történelmi és építészeti nevezetességekkel ismerkednek meg, hanem a helyi kézművesség remekeivel és művelőivel is.

Az Iharos egyesület 2023-ban Boszniában járt

„Sok különleges élményben lehetett részünk annak köszönhetően, hogy nem az utcáról estünk be egyes helyszínekre, hanem egy Magyarországról elszármazott iparművész kalauzolt minket. Olyan helyekre is visz csoportokat, ahová egy átlag turista nem léphetne be.

Zárt kolostorok kapui is kitárultak így előttünk, és bár a belépésnek egyes helyeken nagyon szigorú szabályai voltak, és fotózni sem lehetett mindenütt, úti beszámolónkban több kolostorról is mutatunk képeket” – mondta az ÉrdMost-nak Ament Éva, azt Iharos Népművészeti Egyesület elnöke.

Szarajevói kézműves műhely

Utazásuk során jártak a Neretvánál, felkeresték Csontváry imádott városát, Mostart, a gazdag Trebinje-t, és a sokszínű, legendás Szarajevót, valamint a Kotori-öblöt. Lukomirban megismerték a a bosnyák népélet mindennapjait és megkóstolták a burek számos változatát.

„A legmaradandóbb élmény számomra a Neretva volt. Megkerestük azt a helyet, ahonnan Csontváry az öreg hidat megfestette. Csodálatos volt ugyanazon a ponton állni, ahol a festő állt valaha… Igaz, hogy a híd a délszláv háborúban megsérült, de magyar utászok helyrehozták. Több okból is felemelő volt az élmény.

Mostari öreg híd

Nagyon szeretem a történelmi belvárosokat. Mostar pont ilyen, a maga nagyon érdekes építkezésével, tetőszerkezeteivel. A Neretvának pedig olyan valószínűtlen színe van, ami már vérlázítóan szép. Ilyen türkiz-színt nem láttam még másik folyónál” – sorolta élményeit az iparművész, aki elárulta azt is: idén a Felvidék bányavidékét járják be.

Aki szeretne még több érdekességet látni, hallani Boszniáról, látogasson el szombat délután a Magyar Földrajzi Múzeumba. Az egyesülettel pedig a minden hónap első csütörtökén tartott Asszonyműhely foglalkozáson ismerkedhetnek meg, amit szintén a múzeumban tartanak.

Belső fotók: Ament Éva, kiemelt fotó: Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email