szemet_freepik

Idén már másképp kell a szemetünkkel bánni

szemet_freepik

Idén már másképp kell a szemetünkkel bánni

Mutatjuk, mi változott január elsejével a háztartásunkban keletkező hulladék gyűjtésével kapcsolatban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A legfontosabb változás, hogy 2024. január 1-jétől az italos kartondobozokat, mint amilyen a tejes vagy épp a rostos leveket tartalmazó dobozok már a kevert csomagolási hulladékokkal együtt kell gyűjteni. Azaz ezentúl a sárga színnel megkülönböztetett kukába, illetve átlátszó zsákba tegyük azokat – írja honlapján az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft.

A kommunális hulladék gyűjtésére szolgáló fekete színű kukákba tilos olyan hulladékot gyűjteni, ami nem oda való. Ilyen például a műanyag, papír, üveg, fém, zöldhulladék, veszélyes hulladék, mérgező, tűzveszélyes anyag. A cég azt írja, hogy ezt munkatársaik szúrópróbaszerűen ellenőrizni is fogják, és a szabálytalan kukahasználat esetén megtagadhatják a hulladék elszállítását.

Természetesen ez a szabály nem csak a kommunális szemét gyűjtésére szolgáló kukákra, hanem a szelektív kukákra, zsákokra is vonatkozik. Így azokba is tilos nem oda való hulladékokat dobnunk.

Az ÉTH ezúttal is hangsúlyozza, hogy a kék színnel megkülönböztetett kukába vagy az átlátszó zsákba csak a szelektíven gyűjthető papírok kerülhetnek. Ilyen az újságpapír, kartondoboz, tiszta csomagolópapír, irodai papírhulladékok, szórólapok és reklámkiadványok.

Ahogy a sárga színnel megkülönböztetett kukába vagy az átlátszó zsákba is csak a szelektíven gyűjthető műanyagokat és fémdobozokat szabad elhelyezni. Ilyen az ásványvizes és üdítős PET-palackok lapítva. Ahogy ide tartozik még a PET-palackokról leszedett kupakok, elöblített tejfölös, vajas, margarinos, joghurtos dobozok, műanyag zacskók, reklámtáskák, műanyag fóliák, PP és HDPE jelzésű kozmetikai termékek, mosószeres flakonok, italos kartonok, tetrapakos tejes és üdítős karton dobozok, fém konzervdobozok, fém zárókupak, nem utolsó sorban pedig az alumínium sörös, energiaitalos, üdítős dobozok is.

Tilos azonban az ételmaradékkal szennyezett dobozokat, vegyszeres-olajos flakonokat, fogkefét, műanyag gyermekjátékokat, PVC jelzésű műanyagot és CD-DVD lemezeket, építési vagy szennyezett hungarocellt a szelektív zsákokba helyezni.

Az érdi és tárnoki háztartásokban megtalálható, fekete, illetve zöld színű üveghulladék-gyűjtő kukába kizárólag öblösüveget, vagyis befőttesüveget, italos üvegpalackot, bébiételes üveget, borosüveget, pezsgős- és sörösüveget dobhatunk be.

Ugyanakkor az egyéb típusú üveg, mint síküveg, villanykörte, neoncső, hőálló tál, orvosságos és veszélyes anyagokat tartalmazó üveg nem kerülhet ebbe az edénybe.

Figyeljünk arra is, hogy az olyan jellegű papírokat, mint a pelenka, egészségügyi betét, a használt papír zsebkendő, wc papír, és egyéb zsíros, szennyezett papírokat soha ne tegyünk a szelektív kukába vagy zsákba.

A zöldhulladék gyűjtésére használt hulladékgyűjtő edénybe, zsákba kizárólag fű és lombhulladék gyűjthető. A zsákokon felül ingatlanonként 3 köteg gally 1 m-es darabokban kötegelve kihelyezhető. A cég figyelmeztet, hogy tilos fatuskót, törzset kihelyezni a kötegek mellé.

A vállalat további jótanácsokat is ad az otthonunkban keletkező szemét elhelyezését illetően.

Felhívják a figyelmet, hogy a kartondobozokat érdemes széttépve vagy összehajtva kidobni, miként a kupak lecsavarása után a kiürült műanyag palackokat is laposra lehet taposni, így minél több elférhet belőlük a kukában.

Ha mindezek ellenére mégsem fér bele több, akkor a gyűjtési napon a szelektív kukák mellé átlátszó műanyag zsákban helyezzék ki azokat. Az így kihelyezett, külön gyűjtött papír és műanyag hulladékot korlátlan mennyiségben elszállítják.

A szelektív gyűjtésről további részleteket tudhatnak meg, ha IDE KATTINTANAK.

ITT PEDIG A HULLADÉK NAPTÁRAT TALÁLJÁK, amiből kiderül, hogy az összegyűjtött szemetet – legyen szó kommunálisról, szelektívről vagy zöldhulladékról – honnan és mikor szállítják el.

Fotó: Freepik, ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email