elhurcoltak_plakat_2024

Közeleg Érd történelmének legsötétebb napja – videó

elhurcoltak_plakat_2024

Közeleg Érd történelmének legsötétebb napja – videó

Vasárnap emlékezik a város az 1945-ben málenkij robotra elhurcolt érdiekre.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

1945. január 8-a az akkor még falunak számító Érd történelmének egyik legtragikusabb napja volt. A második világháború végső szakaszában a Magyarországra bevonuló Vörös Hadsereg katonái Érdről és környékéről több ezer embert, férfit és nőt, többségében polgári személyt gyűjtöttek össze, majd hurcoltak el a egykori Szovjetunió hadifogoly- és munkatáboraiba.

Az elhurcoltak jelentős része már útközben meghalt. Aki nem, az csak később, a számára kijelölt helyen. Legyen az egy fa- és tőzegkitermelő üzem, szénbánya, kolhoz, esetleg egy nagyobb építkezés. Mindenesetre sokan soha nem tértek vissza.

A szovjetek egész országot érintő akcióját később a málenkij robot, azaz „kis munka” kifejezéssel illették, ugyanis a katonák a civilek megnyugtatásaként ismételgették a „маленькая работа”, azaz a latin abécé szerint: „malenykaja rabota, magyarul: kis munka” orosz kifejezést.

Ezzel azt próbálták elérni, hogy a civilek megnyugodjanak, hogy munkájukra csupán rövid ideig lesz szükség, egyúttal ne fogjanak gyanút, hogy többségüket gyakorlatilag a halálba küldik.

Január 7-én, azaz most vasárnap rájuk, a málenkij robot helyi áldozataira emlékezik a város.

Az egész napos programok reggel 8 órakor egy szentmisével, míg 10 órától egy istentisztelettel kezdődnek. Ezt követően 11 órától a Szabadság téren álló, a néhai érdi szobrászművész, Domonkos Béla által készített Ártatlanul elhurcoltak emlékművénél folytatódik a megemlékezés.

Délután 14 órától egy fáklyás megemlékező sétát tartanak Dudás László történelemtanár vezetésével. Erre a kanizsai.eszter@szepesmk.hu e-mail címen kell regisztrálni.

15:30-tól forró teázásra várják az érdeklődőket a Magyar Földrajzi Múzeumba, majd 16 órától ugyanott egy tárlatvezetés keretében nézhetjük végig a tragédiát bemutató „Szabadulás nélkül” című kiállítást. Ez utóbbi programra szintén a kanizsai.eszter@szepesmk.hu e-mail címen érdemes regisztrálni.

A megemlékezés részletes programjáért KATTINTSON IDE!

Aki szeretné teljes egészében is megismerni a málenkij robot, illetve az érdi elhurcoltak történetét, annak figyelmébe ajánljuk a hajdanvolt Érd Tv által készített Szabadulás nélkül című filmet.

Fotó: ÉrdMost archív, Facebook/Szepes Gyula Művelődési Központ

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email