fideszetelosztasAK5

Nem az étel, hanem az együttlét, ami igazán számít

fideszetelosztasAK5

Nem az étel, hanem az együttlét, ami igazán számít

Egy-egy ételosztás sokkal többet ad, mint egy tányér meleg étel: társaságot, odafigyelést, kikapcsolódást a sok gond közepette. Sokak számára ez az alkalom teszi a karácsonyt ünneppé.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Nem csak az ebéd miatt vagyok itt, a hangulat, a beszélgetés még többet ér. Minden évben el szoktam jönni. Nézem az Érdi Újságban, hol vannak ilyen alkalmak, és nekiindulok. Találkozom jó pár ismerőssel, régiekkel, akikkel ilyenkor elbeszélgethetünk. Nem járok kocsmába, és most jólesik új arcokat is látni magam körül” – mosolygott rám egy középkorú férfi a gulyásleves felett.

A Fidesz december 23-ai ételosztásán jártunk, amit az Összefogás Egyesület székházának udvarán rendeztek. A hosszú faasztaloknál ülők gulyáslevest kanalaztak, forró teát iszogattak, beszélgettek, és Szigeti Eszter énekesnő karácsonyi dallamai mellett hangolódtak az ünnepre.

Sok idős ember jött el, akiknek nagyon jólesett a meleg étel, a beszélgetés, a figyelem, az, hogy egy kicsit megpihenhettek és kikapcsolódhattak az ünnep előtt.

„A férjem most jött haza a kórházból, alig tud menni. Kértem a hölgyet, adjon nekem még egy adagot, hogy elvihessem neki” – mondta Ilona néni, aki több idős hölggyel ebédelt az egyik asztalnál. Őket is megkérdeztük, hogyan tervezik az ünnepet.

„Öregesen. Nehéz már a főzés, nagy segítség nekem ez a meleg ebéd. Két fiam van, nem leszek egyedül szenteste, vettem pontyot, az elkészítem” – mesélte Marika néni, aki ismerősre is talált az ételosztáson.

Én is találkoztam régi ismerőssel, Erzsike nénivel, akit még évekkel ezelőtt, az egyházak egyik ételosztásán ismertem meg.  Rendszeres vendége volt a vasárnapi alkalmaknak, még a Covid előtt időkben, amikor nemcsak házhoz szállították, hanem helyben is felszolgálták az ebédet.

Erzsike néni mindig mosolygott, derűt sugárzott az arca, pedig nem volt könnyű élete: tartós beteg fiával élt, és a lánya sem volt egészséges, és bizony nehezen jött ki a kis nyugdíjából. Most mélységes bánattal nézett rám a maszk felett.

„Nekem nagyon szomorú karácsonyom lesz. Másfél hónapja meghalt a lányom. Mikor már nagyon beteg volt, nálam lakott, én ápoltam” – törölgette a könnyeit. Aztán picit rám mosolygott, „jó, hogy találkoztunk” – mondta.  Láthatóan jólesett neki üldögélni, beszélgetni, kizökkenni egy kicsit a mindennapok szomorú valóságából. Most kettecskén él a beteg fiával, vele karácsonyozik, az unokák is meglátogatják – mesélte.

Az ételosztások, szeretetvendégségek sokkal többet adnak, mint egy-egy tál meleg étel: társaságot, vigasztalást, egy kis kikapcsolódást. Azoknak pedig, akik szervezik, lebonyolítják, azt a jóérzést, hogy könnyebbé tehetik sok nehéz helyzetben élő ember napjait.

A Fidesz érdi szervezeténél már hagyomány ez a karácsonyi ételosztás. Idén százhúsz adag gulyáslevest főztek, péksüteményt, zsíros kenyeret, almát és forró teát szolgáltak fel, és befőttet, savanyúságot is vihetett haza mindenki. Több érdi vállalkozó, szervezet is segítette ezt a karácsonyi akciót.

Helyben fogyasztásra és elvitelre is jutott mindenből, így ma, december 24-én is kerülhet meleg étel azok asztalára, akiknek egyébként nem volna módjuk ünnepi menüről gondoskodni.

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email