harmoniaertkaracsonyAK

Tragikus balesete után tíz évvel is minden segítséget megkap Éva néni

harmoniaertkaracsonyAK

Tragikus balesete után tíz évvel is minden segítséget megkap Éva néni

A karácsonyt a családja körében tölti, de az őt segítő Harmóniáért Egyesület is gondoskodott az ünnepi hangulatról.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Éva nénit tíz éve tragikus baleset érte: egy motor levágta az egyik lábát. Otthon kerekesszékkel mozog, ezért korlátozottan tudja csak ellátni magát. A Harmóniáért Közhasznú Egyesülettől kap segítséget a mindennapi teendőkhöz, legyen szó takarításról vagy bevásárlásról.

„Figyelnek rám. Ha rendezvény van, szólnak, tudnék-e jönni. Én pedig szívesen jövök. Szeretem a verseket meg az éneklést, így ha időnként megkérnek, szívesen szavalok. Szeretem ezt a kis csapatot” – mondta mosolyogva Éva néni.

(b-j) Éva néni, mellette Kiléberné Aranyi Edit intézményvezető-helyettes és Maximovits Györgyné Ibolya elnök

Szerencsére van családja – az ünnepeket is körükben tölti majd -, de gyermekei dolgoznak, így napközben igencsak jól jön neki a segítség.

A nyolcvanesztendős hölggyel az egyesület karácsonyi ünnepségét követően beszélgettünk. A terem dugig megtelt azokkal, akik a Harmóniáért szolgáltatásait így vagy úgy igénybe veszik. Szavaltak, énekeltek, természetesen a karácsony szellemében.

Az egyesület tizenkét éve működik Érden, pszichiátriai betegeknek és fogyatékkal élőknek nyújt szolgáltatásokat (egyrészt otthon, másrészt a Velencei úti intézményükben), ezeket már százhúszan veszik igénybe.

A fogyatékkal élő felnőtteknek házi segítségnyújtást és nappali ellátást biztosítanak, a fogyatékkal élő gyermekeket iskolába, óvodába szállítják, és közösségi pszichiátriai ellátást is biztosítanak intézményükben. Van olyan pszichés betegük, aki heti háromszor ott van a foglalkozásaikon – tudtuk meg Maximovits Györgyné Ibolyától, az egyesület elnökétől.

Itt családias hangulatban tölthetik a napot, támogatást, figyelmet és elfoglaltságot nyújtanak azoknak, akik az állapotuk miatt dolgozni nem tudnak, de szeretnének valamilyen elfoglaltságot, illetve közösséget.

Katalin 2018-tól rendszeresen járt az egyesülethez, amíg pszichés problémákkal küzdött.

„Elvesztettem az állásomat. A szakrendelőben találkoztam először az egyesület nevével, illetve az általuk kínált lehetőséggel, és gondoltam, eljövök. Nagyon sokat segítetek abban, hogy talpra álljak” – tette hozzá Katalin, aki a lelki támogatás mellett abban is segítséget kapott, hogy új hivatást találjon, illetve rendezze rosszul működő párkapcsolatát.

„Most már jól vagyok, megoldottam a problémáimat, de örömmel járok vissza” – tette hozzá Katalin.

Minden látogató apró ajándékkal tért haza a Harmóniától. A karácsonyi ünnepséggel vége az évnek, csak ügyeletet biztosítanak, januártól viszont újraindul a közösségi ellátás.

Sok szeretettel várják a fogyatékkal, illetve pszichés betegséggel élőket, akár a közösségi ellátás keretében (ez ingyenes), akár otthoni segítségnyújtásról vagy szállításról van szó (ezeket igen mérsékelt, önköltségi áron biztosítja az egyesület, amelyről bővebb információt itt találnak olvasóink).

Az intézmény tervei közt szerepel egy családi napközi létehozása is, fogyatékkal élő gyermekek számára – ezt a jövőben szeretnék megvalósítani. Így nemcsak a felnőttekről, hanem a legkisebbekről is gondoskodni tudnak majd.

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email