hoember_auto_boritokep

Hóember nőtt egy elhagyatott érdi autó tetején

hoember_auto_boritokep

Hóember nőtt egy elhagyatott érdi autó tetején

Február elsejétől mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha roncs- és üzemképtelen gépjárművel foglaljuk a közterületet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egy olvasónk juttatta el hozzánk a cikkünkhöz használt képet, amely az Aba utcában készült. A fotón egy autó tetején álló hóember látható, de bármennyire is szokatlan helyen épült fel az a hóember, nem ez a kép készítésének az apropója.

A lényeg ugyanis az autón van, ami gazdátlanul áll már egy jó ideje az utcában és foglalja a helyet, rontja az utcaképet.

A kép készítője szerint nem ez az egyetlen autó itt, hiszen 50 méteren belül további két gépjármű is gazdátlanul várja a sorsát. Sőt, Érden sok helyen vannak gazdátlan autók, amelyeknek az elszállítására csak bizonyos esetekben volt lehetősége az önkormányzatnak.

Ebben az ügyben is lesz a jövőben változás, hiszen a Közgyűlés legutóbbi ülésén elfogadták az  új közterület-használati rendeletet, ami felváltja a régi, tizenkét évvel ezelőtt készített jogszabályt. A rendeletet modernizálták és harmonizálták a magasabb szintű jogszabállyal, és az elmúlt 12 év gyakorlata alapján új közterület-használati jogcímeket alkottak.

Ennek értelmében a roncs- és üzemképtelen gépjárműveket tilos lesz közterületen tárolni, minden ilyen esetben eljárást folytatnak le az üzembentartóval szemben, és a gépjárművet a városrendészet elszállíttathatja.

Barabás Emőkétől, a Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Hatósági Főosztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy eddig kizárólag a közterület-felügyeletről szóló törvény alapján volt lehetőség a gépjárművek elszállítására, a következő két esetben:

  • ha a közlekedés biztonságát veszélyeztetve parkol az autó
  • illetve abban az esetben, ha műszaki érvényességgel nem rendelkezik

Ennek megfelelően eddig is szállítottak el gépjárműveket a közterületről, ezeknek az autóknak a listáját ITT lehet megtekinteni.

Az új rendelet pedig 2024. február 1-től már egyértelműen tiltja az üzemképtelen gépjárművek és a roncsautók tárolását közterületen.

Lényeges különbség a korábbikhoz képest, hogy a hivatal a roncsautók tekintetében nem tesz különbséget aközött, hogy van-e műszaki érvényessége az autónak vagy nincs.

Az elszállítást egy írásos felszólítás előzi meg, amelyben az eset összes körülményét figyelembevéve dönt az eljáró hatóság arról, hogy hány napot ír elő arra, hogy önkéntes eltávolítás megtörténjen.

A főosztályvezető kiemelte, hogy az elszállítást követően a hatósági eljárás elindítására eddig a hivatalnak nem volt lehetősége, tehát ez is újdonság a korábbiakhoz képest. Ennek keretében magánszemély esetén 200.000 Ft-ig, jogi személy esetén 2.000.000 Ft-ig terjedhet a bírság.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email