advent2CZB5

Nem tudunk békét teremteni, ehhez Isten beavatkozása kell

advent2CZB5

Nem tudunk békét teremteni, ehhez Isten beavatkozása kell

Érjenek véget a háborúk - ezt kívánta a városvezető és a görögkatolikus parókus a remény lángjának meggyújtásakor.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Igazi karácsonyváró hangulatot varázsoltak a szervezők a múzeumkertbe a második adventi vasárnap délutánra. A gyerekcsalogató kismozdony, a hatalmas nyalókadíszek, és az óriásgömb, az ünnepi kivilágítás és a kézműves vásár akkor is különleges hangulatba ringatta volna a betérőket, ha nincs Endrődi Ági és a fellegjárók kedves gyermekműsora, illetve a Four Fathers kiváló a capella (azaz hangszeres kíséret nélküli) koncertje.

Míg odakint a füvön a megmaradt porcukor-hó hűtötte a gyermektalpakat, addig a kocsiszínben kellemesen langyos volt az idő. Erről nemcsak a kihelyezett légmelegítők, illetve a forralt bort és egyéb meleg ínyencségeket kínáló büfé gondoskodott, hanem Kruppa Levente görögkatolikus parókus és Csőzik László polgármester is, akik együtt gyújtották meg a városi adventi koszorú második gyertyáját.

A városvezető üdvözölte a jelenlévőket, és a második, a reményt jelképező adventi gyertyára utalva úgy fogalmazott: ő abban reménykedik, hogy a világban véget érnek a háborúk, ránk köszönt ismét a béke.

Felhívta a figyelmet az egymásra való odafigyelés fontosságára is, hiszen nagyon sok nélkülöző, beteg, magányos ember él Érden, akikről a városi szociális ellátórendszer igyekszik gondoskodni. Sajnos, sokan szégyellnek segítséget kérni, ezért Csőzik László arra biztatott mindenkit, jelezzék, ha a környezetükben gondoskodást igénylő ember, család él. (Cikkünk alján megtalálják a fontosabb krízistelefonszámokat.)

„Kívánom minden érdinek, hogy legyen áldott, békés, boldog karácsonya, ami nem a fogyasztásról, a vásárlásról szól, hanem arról, hogy odafigyelünk egymásra” – mondta a polgármester, aki kiemelten fontosnak tartja azt is, hogy Érden minél több közösség épüljön. Ennek nagyon jó indikátora az a sok és sokféle program, amit a városi szervezetek kínálnak ezekben a hetekben, a karácsonyi koncertektől a hadikfalvi betlehemesen át a sportgálákig.

„Ez is ékesen bizonyítja, hogy él a város, működik a város. Éljük meg, hogy érdiek  vagyunk, leljünk barátokra egymásban és építsünk közösségeket. Találjuk meg, hogy lehet igazi otthonná tenni ezt a várost, hogy még jobban érezhessük benne magunkat” – zárta szavait.

Kruppa Levente Jézus születéséről beszélt. Mint mondta, Krisztus szegénységben, szelídségben és egyszerűségben született.

„Jézus az, aki nem igázott le népeket, nem akarta, hogy uralkodónak válasszák, azt sem, hogy szolgáljanak neki, mégis ott áll a történelem közepén. Az ő születésére készülünk. Akármilyen szerényen élt, a maga módján hatalmas volt: senki nem tudott úgy beszélni, olyan csodákat művelni, mint amilyeneket ő tett.

De Jézusnál a hatalom nem olyan természetű volt, mint a mai világban. Jézus azt tanítja: a hatalom nem a fegyverek erősségétől, a hadsereg létszámától függ, hanem az egyszerűségben, a szelídségben mutatkozik meg. Ez a világ ma azért szenved, mert nincs benne szelídség. Így lesznek erőszakosak az emberek, így lesz erőszakos háború a szomszédunkban vagy éppen Izrael területén.

A szelídség nélkülözése Krisztus nélkülözését jelenti. Amíg Krisztust nélkülözi a világ, mindig lesznek háborúk, mindig egymás ellen fogunk fordulni, és nem egymás örömére, hanem egymás kárára élünk” – emelte ki a parókus, aki azzal zárta szavait: aki Jézusra figyel, az az megkapja a karácsony békéjét, elsősorban a szívében.

„Látjuk, hogy mi, emberi erővel, nem tudunk békét teremteni. Remélem és hiszem, hogy az Isten egyszer beavatkozik, békét teremt a szívünkben és a világban is.”

A következő adventi vasárnapon meglepetésvendég látogat el a múzeumkertbe, előtte a Kiflihajó zenekar koncertjét élvezhetik a gyerekek.

A negyedik adventi gyertyát nem december 24-én, hanem 22-én gyújtják majd meg a múzeumkertben. Elsőként a Kolompos, majd Gájer Bálint ad ingyenes koncertet az érdieknek.

Krízistelefonszámok:

Rendőrség (éjjel-nappal):112
Városrendészet (8-16h) és Polgárőrség (16-08h): 06-80-204-571
Utcai szolgálat (14 – 22h): 06-20-328-1009
Hajléktalanszálló (éjjel-nappal):06-20-336-8773
Menhely Diszpécser szolgálat 24 órában: 06-1-338-4186

Fotó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email