hanukaBA

Nincs helye háborúnak a Földön

hanukaBA

Nincs helye háborúnak a Földön

Egy kis gyertya lángja is nagy sötétséget tud legyőzni - ezt tanítja a hanuka története is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Időszámításunk előtt 164-ben a Makkabeusok éveken át tartó szabadságharc után győzelmet arattak az Izraelt elfoglaló szíriai görögök fölött. A hanuka szó felszentelést jelent; arra utal, hogy a Makkabeusok győzelme után a jeruzsálemi szentélyt újra felszentelték – eltemették a görögök által bálványimádásra használt oltár köveit, és újat építettek helyette.

A hanuka nyolc napján arra a csodára emlékeznek, hogy az újjáavatott szentélyben csak egy napra elegendő olaj maradt a menóra láng­já­nak meggyújtásához, az új olaj előállítására pedig nyolc napra volt szükség. Ekkor csoda történt: a meglévő kevéske olaj nyolc napig égett.

A hanuka első napjától kezdve minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok a hanukai gyertyatartón, a hanukián. 2023-ban az ünnepi gyertyatartó első lángját december 7-én este, míg az utolsó, nyolcadik lángot december 14-én este kell meggyújtani.

A zsidó közösség Érden évről évre megünnepli a hanukát, imával, gyertyagyújtással, az ünnephez kötődő történetek, szokások, hagyományok felidézésével. Ebben az esztendőben az Alma Latina együttes koncertje és szeretetvendégség is várta az ünneplőket, akik olyan sokan voltak, hogy alig fértek be a Mária utcai helyiségbe.

A megjelenteket Hidasi Endre, a Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte, majd Győri László, a Buda Környéki Zsidó Hitközség alelnöke olvasta fel a miniszterelnök ünnepi üdvözlő szavait.

Fekete Dániel kántor imája után Barabás László, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség (ide tartozik Érd is) rabbijelöltje a hanuka csodájáról és üzenetéről beszélt, és fénnyel teli ünnepet kívánt minden résztvevőnek.

A hanuka egyébként nemcsak a fény ünnepe, hanem a jótékonyságé is: a Buda Környéki Zsidó Hitközség, ahogy ez már hagyomány, ételt is osztott: december 6-án, a Szociális Gondozó Központ közreműködésével 80 adag ebédet szállítottak ki rászorulóknak.

Csőzik László polgármester is a fényről beszélt, felidézve egy középkori históriát, amikor hanuka ünnepén tilos volt gyertyát gyújtani, de a kisgyermekek tekintetéből áradt a fény. A polgármester a háborúra utalva megjegyezte: a zsidó közösség most is támadásoknak és megpróbáltatásoknak van kitéve.

„Kívánom, múljék el minden rossz, ami ezt a közösséget veszélyeztetné a világon” – mondta, az összefogás és az összetartás erejét kiemelve. Mint hangsúlyozta: nem a fegyverek számítanak, hanem az Istenbe vetett hit és egymás segítése.

„Kívánom, hogy a világban a fény győzedelmeskedjen a sötétség felett. Fohászkodom azért, hogy az idei hanuka messze szóló üzenete és hatása az legyen, hogy elmúlik mindenféle a veszedelem, ami nemcsak a zsidókat, hanem minden embert fenyegethet ebben a magából kicsit kifordult világban, amelyben ez az ország és ez a város kivételezett szerencsében részesülhet.

Ha együtt ezért fohászkodunk szerte a világon hanuka és karácsony alkalmából, a Jóisten meghallgatja szavainkat. Nincs helye háborúnak a Földön, lejárt az a korszak, amikor ember ember ellen fordulhat” – hangsúlyozta a városvezető.

Fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email