haz_epitkezes_freepik

Fontos határidő közeleg, ezt ne hagyja figyelmen kívül

haz_epitkezes_freepik

Fontos határidő közeleg, ezt ne hagyja figyelmen kívül

Január 15-ig jelentheti be az önkormányzatnál, ha valami változás volt a tulajdonában lévő ingatlant vagy telket illetően.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Idén vásárolt vagy eladott ingatlant Érden? Bővítette a házát? Gyarapodott a család? Ne felejtse el erről tájékoztatni az érdi önkormányzatot is, ugyanis ezek a változások kihatással lehetnek a jövő évi adózási kötelezettségére is, akár meg is szűnhet – olvashatjuk az önkormányzat Facebook oldalán.

Mint írják, az építményadó és telekadó-kötelezettség esetén az adókötelezettséget érintő változást (így különösen a tulajdonosváltozást, illetve az alapterület változását) csak a következő év első napjától kell és lehet figyelembe venni.

A változásokról mindig az érintetteknek kell adatbejelentést tenniük. Aki például 2023. évben értékesített vagy vásárolt ingatlant, annak legkésőbb 2024. január 15-ig kell az erről szóló adatbejelentést megküldenie az önkormányzati adóhatóságnak.

Néhány fontos tudnivaló:

  • Építmény- és telekadóban az adó alanyának az minősül, aki a naptári év első napján az építmény, illetve a telek tulajdonosa.
  • Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok.
  • Amennyiben az építményt (telket) az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya.

A közlemény felhívja a figyelmet arra is, hogy önmagában az ingatlannyilvántartásban történő változás átvezetése nem elegendő és nem helyettesíti az adatbejelentést, mivel az adónem ún. „kivetéses” jellegű vagyoni típusú helyi adó, így az adó alanya az adatbejelentő lap benyújtásával jelenti be, változtatja, illetve szünteti meg az adókötelezettségét.

Az adókivetés az adózó adatbejelentése alapján történik.

A gazdálkodónak (társaság, egyéni cég és egyéni vállalkozó), elektronikus formában kell az adatbejelentést megtennie, magánszemélyeknek ez csupán javasolt lehetőség.

Az E-önkormányzati Portálon az „Adóbevallási információk” menüpontban lehetőség nyílik arra, hogy Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatánál, a nyilvántartott helyi építmény-, illetve telekadó adatbejelentést (bevallást) lekérdezzék, illetve az „Ügyindítás” linken az adatbejelentést megtegyék.

Az elektronikus ügyintézésre kötelezett adózók (gazdálkodók, egyéni cégek és vállalkozók) az adatbejelentést kötelesek – a már ismert módon – elektronikus úton benyújtani. Javasoljuk ennek használatát magánszemélyeknek is. Az adatbejelentés elektronikus beküldésre és papír alapú nyomtatásra is alkalmas.

Fontos tudni, hogy az e-mail nem minősül elektronikus kapcsolattartásnak, így ebben a formában nem lehetséges ilyen jellegű adatokat beküldeni az adóhatósághoz, illetve azt nem fogadhatják el adóbevallásként, adatbejelentésként.

A város honlapján IDE KATTINTVA bárki tájékozódhat az ügyek jogszabályi hátteréről. Egyúttal ugyanitt megtalálhatóak a bevallásokhoz, kérelemhez szükséges nyomtatványok, tájékoztatók is.

Fotó: Freepik

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email