uszasoktatasAK

Hol tanulhatnak úszni az érdi gyerekek?

uszasoktatasAK

Hol tanulhatnak úszni az érdi gyerekek?

Kedvező hírek a vízi sportok szerelmeseinek: jövőre megnyílhat a fenyves-parkvárosi tanuszoda. Kérdés, lesz-e úszásoktatás a létesítményben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Azzal a kéréssel fordult egy helyi lakos Érd vezetőihez, hogy próbálják megoldani az iskolai úszásoktatás helyzetét, ugyanis jelenleg a gyerekeknek nincs módjuk részt venni órarendbe épített úszásoktatáson.

Az ovisok és az iskolások korábban jártak úszni iskolai keretek között, ám a tankerület a 2022-2023-as tanévre már nem rendelte meg ezt a szolgálatást, ráadásul a rezsiválság miatt az önkormányzat takarékossági okokból tavaly télen kénytelen volt bezárni a Gárdonyi tanuszodát.

Mivel Csőzik László sikeresen tárgyalt a sportért felelős államtitkárral, az Érd Aréna bekerült az állami uszodamentő programba, és mivel így nyitva maradhatott, biztosítani tudták ezt a sportolási lehetőséget a lakosságnak.

A Gárdonyi tanuszoda 2022 telén bezárt

Az is nagyon kedvező fordulat volt, hogy az önkormányzat lobbitevékenységének köszönhetően Érd bekerült az Úszó Nemzet programba, így aztán a Magyar Úszó Szövetség és a kormány támogatásával, illetve az önkormányzat közreműködésével a nagycsoportos érdi ovisok és az első osztályba járó gyerekek úszásoktatását biztosítják.

Ez jelentős kapacitásokat foglal le az Arénában, hiszen csak ez az egy uszodája működik jelenleg Érdnek. De már nem sokáig, ugyanis hamarosan jön a „felmentő sereg”: az új Teleki iskolához tartozó uszodát pár hónapon belül megnyithatják.

Erről Csőzik László polgármester számolt be abban a válaszlevélben, amit az úszásoktatást hiányoló érdi lakosnak írt, és az ÉrdMostnak is eljuttatott, hiszen a kérdés sok olvasónkat foglalkoztatja. Jöjjenek tehát a friss hírek:

A fenyves-parkvárosi tanuszodát a városvezetés a jövő évi költségvetés februárban tervezett elfogadása, a fűtési szezon, illetve a rezsikiadások mérséklése után tervezi megnyitni.

A Fenyves-parkvárosi létesítmény a próbaüzem ideje alatt

Az új tanuszoda helyzete abból a szempontból nem egyszerű, hogy összeépítették az iskolával, és az még kérdéses, hogyan tudják igazságosan megosztani a költségeket az iskola fenntartójával, azaz a tankerülettel.

„Kidolgoztunk erre egy koncepciót: társasházzá alakítanánk az egész építményt és szerződésben rögzítenénk a két fél kötelezettségeit, ám egyelőre ezt a kontraktust a tankerület nem írta alá. Remélem, ezek az akadályok rövidesen elhárulnak”

– írja levelében a polgármester, hozzátéve: egyezséget kell kötni a Volánnal is, hiszen az intézmény irányába közlekedő 738-as busz csak iskolaidőben jár.

„Ha megnyit az új uszoda, az lehetőséget teremthet arra, hogy a tankerület jövőre a felsőbb osztályok számára is megrendelhesse az úszásoktatást. Idén nem tudunk sajnos ennek helyet biztosítani, tavaly, 2022-ben viszont maga a tankerület állt el attól, hogy megrendelje ezt az önkormányzati fenntartású uszodákban.

Ez 25 millió forintos kiesést jelentett, ami nehezítette az új uszoda megnyitását – hiszen ez egy fix bevételt jelentett volna, amire lehetett volna építeni, éves büdzsét tervezni” – hangsúlyozza Csőzik László.

Az Érd Aréna uszodáját nem kellett bezárni

Az új uszodát egyébként a rezsiárak elszabadulása miatt nem tudta megnyitni mostanáig a város: míg 2022-ben, a nyári próbaüzem alatt az üzemeltetési költség havi 22 millió forint volt, a rezsiárak berobbanásával a villamosenergia és a fűtés költsége is a többszörösére nőtt volna.

Ezt a központi elvonások miatt egyébként is forráshiányos érdi önkormányzat nem bírta volna kifizetni. Azóta a gáz és a villany ára jelentősen csökkent, bár még mindig messze vagyunk azoktól az áraktól, amik a 2021-es békeévet jellemezték.

Felmerülhet a kérdés, miért nem nyitják meg újra a Gárdonyi tanuszodát. A létesítménynek sajnos ponyvateteje van és légbefúvásos technológiával működik, ami még jobban megdobja a rezsiköltséget (már 2022 szeptemberében is 10 millió forintra rúgott a gázszámla).

Képünk a Fenyves-parkvárosi uszoda tavalyi próbaüzemének idején készült

„Megvizsgáltuk a Gárdonyi átalakításának tervét, egyeztettem szakemberekkel, pályázati pénzt is néztünk, az esetleges átépítés költségeit finanszírozandó. Legrosszabb esetben nyaranta egyfajta strandként jó lenne megnyitni és üzemelni jövő nyártól” – tette hozzá a polgármester, aki bízik abban, hogy az Aréna és a fenyves-parkvárosi sportcsarnok piaci alapú kihasználtságát növelni tudják, nőnek a bevételek, a takarékos üzemeltetésnek köszönhetően pedig csökkennek a költségek, és olyan anyagi helyzetbe kerül a város, hogy meg tudják nyitni a Teleki suli melletti uszodát.

Fotó: ÉrdMost archív, Ádám Katalin, Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email