holapat

A síkosságmentesítés mindenkinek érdeke és feladata

holapat

A síkosságmentesítés mindenkinek érdeke és feladata

Az ingatlanok előtti járdaszakaszokat a rendelet szerint a tulajdonosoknak kell tisztán tartani.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Leesett a hó és meg is marad, így a háztartások többségében előkerülnek a hólapátok.  Fontos azonban, hogy a lakosságnak nem csak az ingatlanon belül, hanem az ingatlan előtt is gondoskodnia kell a megfelelő síkosságmentesítésről. Ez akkor is elengedhetetlen, amikor ónos eső miatt válnak járhatatlanná a gyalogos közlekedési útvonalak.

A téli hónapokban, amikor a hó és jég lepi el a járdákat, a gyalogosok számára a közlekedés különösen nagy kihívást jelent. A járdák csúsznak és egy-egy rossz lépés súlyos balesethez vezethet. Egy kis odafigyeléssel azonban elkerülhetjük a kellemetlenségeket, ezzel is megóvva magunk és embertársaink testi épségét.

Fontos megjegyezni, hogy a város köztisztasági rendelete kimondja, hogy az ingatlan használójának kötelessége az ingatlan előtti és melletti járdaszakasz hó- és síkosságmentesítéséről gondoskodnia. Az előírás szerint a felhalmozott havat az ingatlanhasználó úgy köteles eltávolítani vagy elhelyezni, hogy a közlekedés zavartalansága biztosított legyen.

A kereskedelmi és szolgáltató egységek körüli területekre is vonatkozik a szabályozás, itt a használó(üzemeltető) kötelessége naponta nyitásig, de legkésőbb 7:00 óráig feltakarítani és a nyitvatartás ideje alatt folyamatosan tisztán tartani a területet, a hó- és síkosságmentesítést elvégezni.

Ha lehet, akkor környezetbarát síkosságmentesítő anyagokat használjanak az ingatlantulajdonosok, normál sót semmiképpen sem, ugyanis az káros a növény- és állatvilágra, de az aszfaltot és a betont is tönkreteszi. Az útszóró só helyettesítésére szóba jöhet többek között a zeolit, a zeocal, a kalcium-klorid-pehely, de ígéretes szerként tartják számon az acetátokat is – írja a katasztrófavédelem.

Az alternatív csúszásmentesítő anyagok viszonylag drágák, és nem valószínű, hogy a közeljövőben mindenki számára könnyen elérhetővé válnak, addig is marad a jól bevált fűrészpor, mulcs, homok, fahamu, faforgács vagy a gránitkőzúzalék.

Az Érdi Városgazda is folyamatosan azon dolgozik, hogy a főbb közlekedési útvonalakat járhatóvá tegye, november 15-től téli ügyelet van a cégnél, amely azt jelenti, hogy a gépeket felkészítették a téli üzemmódra (hókotrás, sószórás), a munkatársak is készenlétben állnak, amikor kell, nekiállnak az érdi utak síkosságmentesítésének.

Csütörtökön délelőtt az összes autót elindította a cég. A havazás és az ónos eső miatt van munka bőven, a nagyobb autók a forgalmas útvonalakon dolgoznak, a kisebb járművek buszmegállókat és járdákat takarítanak. Grabovszky Ildikó, az Érdi Városgazda munkatársa elmondta, hogy vannak olyan várost átszelő útvonalak, amelyek a Magyar Közúthoz tartoznak, így azoknak a síkosságmentesítését ők végzik. Az érdi fenntartású szakaszokon elsőként a főútvonalak, utána a gyűjtőutak, végül pedig a mellékutcák kerülnek sorra.

Fontos, hogy az újonnan érkező csapadék ne tudjon visszafagyni az utakra, így folyamatosan kint vannak a szóróautók, dolgoznak, amíg az időjárási viszonyok megkövetelik.

fotó: freepik.com / Magyar Közút Facebook-oldal

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email