rendorseg_ellenorzes_biztonsagi_ov

Az érdi rendőrök ajándékkal kedveskedtek a szabálykövetőknek

rendorseg_ellenorzes_biztonsagi_ov

Az érdi rendőrök ajándékkal kedveskedtek a szabálykövetőknek

Akinél az ellenőrzés során mindent rendben találtak, nem hajtott tovább üres kézzel.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az utóbbi időszak adatai azt mutatják, hogy emelkedett azoknak a száma, akik azért haltak meg egy balesetben, mert nem kötötték be magukat – írja hivatalos oldalán a rendőrség.

Az érdi rendőrök november 28-án tartottak akciót, melynek legfőbb célja a biztonsági öv használatának ellenőrzése volt. Minden szabályosan közlekedő autós egy speciális, a Közlekedésrendészeti Osztály munkatársai által megálmodott nyakbaakasztót és jó tanácsokkal gazdagon ellátott szórólapot vehetett át.

Az autósok örültek a meglepetésnek

Idén márciusban  a rendőrség CSAT(T)LAKOZZ! elnevezéssel országos kampányt indított, amelyben felhívja a figyelmet a biztonsági öv és a gyermekülés helyes használatára, azok megkérdőjelezhetetlen fontosságára.

Magyarországon 1976. január 1-től kötelező a biztonsági öv használata, 1994 óta pedig a hátsó ülésen ülőknek is kötelező övet csatolni lakott területen kívül és belül is egyaránt.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a fentiekkel a közlekedők többsége tisztában van, azonban mégsem használják ezeket a passzív biztonsági eszközöket.

A szabályok betartásáért járt az ajándék

A biztonsági öv – egy balesetben játszott – életmentő szerepét számtalan tanulmány és a statisztika is igazolja.

Egy közlekedési balesetben a biztonsági övet használók túlélési esélye nagyságrenddel magasabb az öv becsatolását mellőző közlekedőkhöz képest.

Övet használva a sérülések súlyossága is alacsonyabb, sőt egyes esetekben a sérülés akár el is kerülhető.

A 2021-es statisztikai adatok kimutatták, ha a gépjárműben utazók közül 10%-kal többen kötötték volna be magukat, akkor 65 ember nem halt volna meg közlekedési baleset során, ennyien hazatérhettek volna a családjukhoz.

A rendőrök az elmúlt hónapban több mint 10 700 olyan autóssal – 80%-ban sofőrökkel – találkoztak, akik fittyet hányva a szabályokra nem csatolták be a biztonsági övet. Nem éri meg kockáztatni sem saját magunk, sem mások életét.

Sokkal nagyobb felelőtlenség, hogy közel kétszázan a gyermekük testi épségét és életét kockáztatták azzal, hogy vagy szabálytalanul, vagy egyáltalán nem használták a gyermekülést.

Az érdi akció keretében a biztonsági öv ellenőrzése mellett felhívták az autósok figyelmét a téli felkészülés fontosságára is, erről egy részletes szórólapot is kaptak az autósok.

 

fotó: Érdi Rendőrkapitányság

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email