_DSC5983

„A kisember aspektusából mondom a magamét” – videó

_DSC5983

„A kisember aspektusából mondom a magamét” – videó

Érdi fellépése előtt exkluzív interjút készítettünk Nagy Bandó Andrással.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egyedül állok – Bandó 76 címmel tartott Érden előadást Nagy Bandó András. Az előadást az „Idősen, aktívan Érden” idősügyi program keretében láthatta a közönség, a fellépés előtt nem sokkal pedig Madár Tamás az Érd FM 101.3 műsorvezetője beszélgetett a humoristával.

Régen minden jobb volt-e? – kezdődött a beszélgetés a művésszel, aki ebben a hónapban töltötte be a 76. életévét. A humorista sokszor kapott már olyan kritikát, hogy védi azt a kort, ami a rendszerváltást előzte meg. Nagy Bandó azonban leszögezte, hogy senki nem akarja visszasírni azt a rendszert, amit csak egyszerűen „átkosnak” nevezünk.

„Ha nem érzékeli önmagán az ember, hogy idővel bizonyos dolgokban neki még jobb, akkor azt az érzést éli meg, hogy akkor régen valóban jobb volt”

– fogalmazott.

Szerinte azért kellene itt rendet teremteni és általános jót létrehozni, mert úgy mindenki azt érezhetné, hogy a létező világ legjobbjának a részese.

76 évesen örömmel beszélt arról, hogy a Rákosi-korszaktól a rendszerváltásig megélt mindent. Ott állt Nagy Imre újratemetésén azzal a gondolattal a fejében, hogy „hú, de jó lesz mostantól minden”. Évtizedek teltek el, de csak a várakozás maradt. Ez a világ ilyen. Aki hosszabban él, amolyan rétegeket lát, különféle korszakokat.

Nagy Bandó szerint a humoristának van véleménye a világról és ezt úgy tudja elmondani – szatirikusan és humorosan -, hogy oldja feszültséget azokban, akik ugyanazt gondolják az adott témáról. A régi humoristák akár elődei is lehetnek a mai standuposoknak, de ők inkább a nyugatról vett mintákból táplálkoznak, építik fel magukat. Régen, az adott politikai környezetben egy-egy rendszerkritikus gondolat is jobban ült, mint manapság.

A humorista nem akar feljutni a csúcsra, mert ahogy már korábban mások is megfogalmazták, onnan csak lefelé vezet az út. Az 1982-es Humorfesztivál fődíjasa lett és az akkor elért eredményeit igyekszik azóta is szinten tartani. Ehhez szerinte az kell, hogy továbbra is amatőr szívvel legyen profi. Művészi legyen a produkció, ne pedig művészkedés. Nagy Bandó Andrásnak ezt jelenti a csúcs.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

fotó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email