cseh_tamas_boritokep

Cseh Tamás azért jó, mert érthetőbbé tette az életet

cseh_tamas_boritokep

Cseh Tamás azért jó, mert érthetőbbé tette az életet

Miért váltak kultikussá a 2009-ben elhunyt előadóművész dalai? Ez volt a téma az Érd FM reggeli műsorában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Cseh Tamás Projekt előadásában pénteken az Érdi Galériában csendülnek fel a legendás muzsikus dalai, aminek apropóján Farkas Péter, a Cseh Tamás Projekt egyik tagja volt a vendég az Érd FM: Bundáskenyér című reggeli műsorában

Farkas a kezdetek kapcsán elárulta, tizenhárom esztendős volt amikor egy vízitúra során előkerült a gitár, és a klasszikus „tábortüzes” nóták mellett Cseh Tamás dalai is elhangzottak, ami egy letaglózó élmény volt számára.

Úgy érzi, Cseh a maga egyszerűségével valami olyat csinált a színpadon, ami a mai napig utánozhatatlan. Az ő ereje a valóságközeli, élethű, szuggesztív és őszinte előadásaiban rejlett.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy mégis miért bontakozott ki kultusz a néhai énekes-gitáros munkássága körül, Farkas azt válaszolta:

„Bereményi Géza és Cseh Tamás megírták nekünk azt, amit megéltünk, vagy amit meg fogunk élni. És az benne a csoda, hogy ez generációról generációra ugyanaz. Hiszen olyan léptékben azért nem haladunk, mert noha nagyon civilizált világ lett azóta, sok minden változott, de amikor a szerzőpáros egy dalát meghallgatja valaki, akkor önmagát láthatja benne.”

Farkas Péter szerint ez egy tükör. Azok az egyszerű szavak, amivel Bereményi megírta, majd Cseh előadta ezeket a számokat, azokkal sok ember számára tették érthetővé az életet, a valóságot. És ahogy idősödik és tapasztal az ember, úgy kerekedik ki egyre inkább mondanivaló.

Hozzátette, volt olyan előadóestjük, amelyen a páros még élő tagja, Bereményi Géza is jelen volt, és el is mesélt néhány titkot a dalokról. Ugyanakkor Farkas véleménye az, hogy pont azért jók ezek a művek, mert a közönségnek kell rájönnie, miről is szólnak. Azaz mindenki a saját szemszögéből tudja értelmezni.

„Örökzöldek, de kicsit másképp, mint a Záray-Vámosi”

– fogalmazott.

A teljes beszélgetést itt lentebb lehet meghallgatni.

Fotó: ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email