szalagavatogardonyi8BA

Egy búcsú méltó kezdete: szalagavató bál a Gárdonyiban

szalagavatogardonyi8BA

Egy búcsú méltó kezdete: szalagavató bál a Gárdonyiban

Miért szeretik ma is a keringőt, mit ad egy ilyen ünnepség a mai kor fiataljainak?

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Péntek este nem sportolók, hanem öltönyös fiatalemberek, abroncsos szoknyás hölgyek lepték el az Érd Aréna parkettjét. Ahogy siklottak, hajlongtak és pörögtek a keringő ütemére, mintha nem is a XXI. század Z generációs fiataljai, hanem déd-, illetve ükszüleik valceroztak volna a téli szezont megnyitó bálon…

Voltaképpen ez a bál is egy nyitány volt: a felnőtté válás nyitánya. Meghatározó lépés az érettségi előtt, az elválás kezdete. Talán azért csinálják mindenütt ilyen pompásra, hogy ne fájjon annyira – a sok gyakorlás, a hosszú, különleges ruha,  a szalag, az ünneplés, majd a szalagavatót követő buli mögött azért ott van már a tudat, hogy pár hónap, és lezárul egy életszakasz, jönnek az új megmérettetések, az érettségi, az egyetem…

És ezt a fiatalok pontosan érzik. A Gárdonyiban két gimnáziumi osztály van, egy nyelv- és egy sporttagozatos, és péntek este hetvennyolc diákra került fel az elválást jelképező szalag. Mint Pintérné Bernyó Piroska igazgatónő elmondta, a búcsúzó évfolyamból többen az intézmény diákjai voltak már általános iskolás korukban is, osztályfőnökeik a felső tagozat kezdetétől egyengetik útjukat.

„Szeptember óta készültek erre a napra. A mi fiatal gimnáziumi tagozatunkon 2014-ben volt az első szalagavató, akkor az egész évfolyam együtt táncolta a keringőt. Ezt követően az osztályok külön szervezték a táncaikat, ám idén először ismét együtt léptek színpadra. Mivel iskolánk más jelenlegi és volt tanulói is csatlakozhattak, nyolcvanhatan keringőztek egyszerre” – tette hozzá az igazgatónő.

De miért is jó keringőzni, mit ad egy mai fiatalnak ez a hagyományos tánc? Szepesi-Nagy Csilla hip-hopot táncolt régen, és most boldogan várta a keringőt. Valószínűleg a sok próba, előkészület is növelte a várakozást.

„A BMI építészmérnöki karán szeretnék továbbtanulni, de mostanáig inkább a szalagavatóra készültem, jövő héttől aztán már sokkal inkább élesben megy minden.

Hetente próbáltunk, legfeljebb a szünetek miatt maradt ki egy-egy alkalom. Nagyon vártam már ezt a napot.. Jó érzés felvenni ezt a klasszikus ruhát, tetszik, ahogy pörög a szoknyám” – mosolygott Csilla.

Már az is emlékezetes pillanat, ahogy megtalálta a ruhát. „Kiválasztottuk a helyet, ahová együtt mentünk, felpróbáltunk rengeteget, mire megtaláltam azt, ami igazán tetszett, és rámondhattam az igent. Mondhatni, szerelmes lettem ebbe a ruhába” – nevetett Csilla.

„Mi fiúk is nagyon sokat készültünk, volt, hogy kétszer is próbáltunk a héten, attól függően, hogyan haladtunk. Persze, osztálytáncunk is volt, de a keringő, ami igazán tetszett. Sosem táncoltam korábban keringőt. Hogy miért tetszik? Talán azért, mert túlságosan is sok már a modern dolog, és kevesebb a régi… A szalagtűzés is meghatározó pillanat. Hozzátartozik a gimnazista évekhez és az élethez” – mondta a szintén végzős Nagy András.

„Ha a szalagavató bálnak vége, már csak a tanulásra kell fókuszálni. Emelt infóérettségire és emelt nyelvvizsgára készülök, mérnökinformatika és gazdaságinformatika felé szeretnék menni” – tette hozzá a fiatalember.

A szalagavató nemcsak különleges pillanat, hanem bizony nagy anyagi teher is: a ruhakölcsönzés, a tánctanítás, a fotók, videók készítése, a terembérlés jelentősen megcsappantja a szülők pénztárcáját, még akkor is, ha évek óta gyűjtögetik az osztálypénzt erre a célra. A város azzal segítette az ünneplő családokat és az iskolákat, hogy 1-1 millió forinttal támogatják a Gárdonyi, a Kós és a VMG szalagavatói báljait.

  • Tudta, hogy bécsi keringő (ismert német nevén Wiener Walzer) a legrégebbi hagyományú társastánc? Neve a német „waltzen” (forogni, keringeni) szóból származik és a talajon sikló lábak forgó mozgására vonatkozik.  A társastáncok közül a keringőnek van a legrégebbi hagyománya. A tánctörténészek többsége a keringőt a XVI. századi Dreher vagy a Landler táncokhoz vezetik vissza. Volt olyan időszak, amikor a keringőt erkölcstelennek és elítélendőnek bélyegezték és betiltották, ám később meghódította a világot: a bécsi keringő 2017 szeptembere óta szerepel az UNESCO szellemi kulturális örökségének listáján. 

Fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email