kissgyongyi

A biológus, aki filozófiai kérdéseket boncolgat a festményein

kissgyongyi

A biológus, aki filozófiai kérdéseket boncolgat a festményein

Kiss Gyöngyi a festményeibe szőtte bele a filozófia örök kérdéseit.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Levelek mindenkinek és senkinek, avagy Zarathusztra levelei címmel nyílik meg Kiss Gyöngyi kiállítása a Szepes Gyula Művelődési Központban. A kiállítást november 11-én 17 órakor Homolya Tibor képzőművész nyitja meg, a tárlatot december 12-éig tekinthetjük meg.

Zarathustra a zoroasztrizmus megalapítója volt. Ez a világ egyik legrégebbi, máig létező vallása, ami az Iráni-felföldön keletkezett. Követőit zarathusztriánusoknak is nevezték, az iszlám megjelenése óta pársziknak is szokták őket hívni.

Hogy mi köze van Kiss Gyöngyi festészetének a vallásalapítóhoz? Többek közt erről is beszélgetett az alkotóval Madár Tomi és Urbán Szabi kollégánk a szerdai Bundáskenyérben.

„Időnként mindenki felteszi magának a kérdést: megismételnék-e még egyszer az életben, amit épp csinálnak? Én azt kérdeztem magamtól, megfesteném-e még egyszer ezeket a képeket. A válasz igen volt. Feltettem azt a kérdést is: tanítanék-e a jelenlegi helyzetben? Erre is igennel feleltem. Bármilyen nehéz és megalázó, mégis vállalnám”

– magyarázta Gyöngyi, aki azt javasolja, tegyük fel magunknak a kérdést: meg tudnánk-e ismételni az életünket ugyanúgy, ahogy eddig éltük?

Gyöngyi egyébként tanárnő, biológus, ezért nagyon hat rá a természet – ez tájképein is tetten érhető. Ugyanakkor a filozófiát is nagyon szereti, és ez is hat az alkotásaira – de ezt ítélje majd meg a kedves olvasó, ha ellátogat Gyöngyi kiállítására, ahol 15-20 festményt láthat majd.

Aki pedig szívesen látna több képet is Gyöngyitől, látogasson el Tárnokra, a Heinrich Antal Házba is, ahol november 24-ig tekinthető meg Kriszbaum Mihállyal közös tárlata.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email