levendunaerdkove3

Újabb mérföldkőhöz érkezett a LevenDuna

levendunaerdkove3

Újabb mérföldkőhöz érkezett a LevenDuna

A túraútvonal információs táblákkal bővült, ami nagy segítség a természetjáróknak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A LevenDunát, Érd első túraútvonalát 2021 novemberében adták át a kirándulóknak. A két lila hullámmal jelzett út az érdi lőtértől a Beliczay-szigetig vezet, a szintkülönbség 310 méter (a Duna irányába csökken).

A 16,5 kilométeres útvonal csodaszép panorámát, tartalmas kikapcsolódást és számos geológiai érdekességet tartogat. Az útvonal olyan látnivalók mellett vezet, mint a szilvafás park, a Fundoklia-völgy, a Bíbic utcai egykori gyakorlókert, az ófalusi pincesor vagy a Beliczay-sziget.

A LevenDuna része lett az Érdi Települési Értéktárnak is.

Most továbbfejlesztették a kedvelt túraútvonalat: az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület az önkormányzat anyagi támogatásával információs táblákat állított fel a LevenDuna Érd-Sóskúti fennsíkon induló szakaszán.

A táblákat Andrasek Mónika képviselő, az önkormányzat Fenntarthatósági Bizottságának a vezetője, valamint Palkó Zsolt, az egyesület elnöke és a LevenDuna „értékőre” adták át a mai napon a természet szerelmeseinek.

A három tábla a fennsík jellegzetes növényeit, állatvilágát és geológiai formációit mutatja be, és helyet kaptak a túraútvonal ökologikus használatának szabályai is.

Az átadáson Andrasek Mónika kiemelte az illegális hulladéktól egyre jobban megtisztított fennsík egyedi ökológiai tulajdonságait, a bioszféra védelmének a fontosságát és a túraútvonal rekreációs szerepét, Palkó Zsolt pedig megköszönte a munkát az egyesület lelkes tagjainak, akik időt és fáradtságot nem kímélve gyűjtötték az információkat, szerkesztették és végleges formába öntötték azokat, majd pedig felállították és szakszerűen rögzítették a táblákat.

Az önkormányzat és a civil szervezet már korábban is több sikeres közös programot indított. A jövőben újabb öt Natura-2000-es természetvédelmi területet jelző, valamint erdőrtűz megelőzésére figyelmeztető tábla felállítását tervezik, és dolgoznak újabb tematikus túra- és Nordic Walking-ösvények kijelölésén.

Fotók: Balogh Alex (archív), ÉrdKöVe

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email