vizora_2310234

Jelentős összeget spórolhat meg, aki időben lép

vizora_2310234

Jelentős összeget spórolhat meg, aki időben lép

Novemberhez közeledve nem árt felkészülni a hirtelen érkező fagyokra, és téliesíteni a kerti csapot, vízórát.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A vízmérő(k) fagy elleni védelméről a fogyasztóknak kell gondoskodniuk – ezt jogszabály írja elő. Érdemes még a kellemes, langyos időben figyelmet fordítanunk arra, hogy megóvjuk vízóránkat az elfagyástól.

Fagyveszély akkor fenyeget, ha tartósan nulla fok alá esik a hőmérséklet. Legegyszerűbb, ha egy kartondobozt borítunk a mérőre, vagy letakarjuk egy pokróccal, hungarocell-lapokkal vagy más hőszigetelő anyaggal. Az ÉTV-nek van fagyvédelmi szolgáltatása; ennek keretében térítés ellenében téliesítik a vízmérőt és a kerti csapot.

Bár az elfagyásnak vannak jelei (lásd alább), érdemes időnként ellenőriznünk a vízóra és ivóvízhálózat állapotát. Aki nem téliesítette és szigetelte a vízmérőjét, az heti egyszer mindenféleképp nyissa fel az aknát, és nézzen le, lát-e valami rendelleneset.

Az elfagyás jele lehet, ha a lakásban hirtelen lecsökken, vagy teljesen elmegy a víznyomás, illetve ha azt látjuk, hogy az aknából ömlik ki a víz. Fagyásra gyakanodhatunk akkor is, ha a vízmérő számlapja elrepedt, összetört, illetve a mérő eldeformálódott.

Az elfagyott vízórát a felhasználó költségén cseréli a társaság, és ez nem olcsó mulatság, főleg, hogy az elfolyt vizet is meg kell fizetni. (Ilyen esetben a csatornadíj megfizetése alól lehet mentességet kérni.)

Télen nem használt nyaralóépületek esetén fontos még, hogy  nemcsak az épületben kell vízteleníteni, hanem az épület és a vízmérő közti belső vezetékhálózatot is le kell üríteni, hogy elkerüljük a balesetet.

Sajnos, a nyaralótulajdonosok gyakran csak hetekkel, hónapokkal később veszik észre a bajt, és tetemes anyagi káruk keletkezik, mire a hibát helyreállítják.

Az érdi vízművek összeállított egy tájékoztatót a fagy elleni védekezésről, és felhívják a figyelmünket a Magyar Víziközmű Szövetség kisfilmjére is, amely jótanácsokat ad a vízóra téliesítéséhez.

 

Fotó: Bredák Péter (archív)

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email