tuzifaPixabay_231023.jpg

Így verhetnek át a csaló faárusok

tuzifaPixabay_231023.jpg

Így verhetnek át a csaló faárusok

A rendőrség összegyűjtötte, mire érdemes vigyázni, ha tüzelőt vásárolunk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A fűtési időszak elején az érdi utcákban is megjelenhetnek a csalók, akik sorra járják a házakat és jó áron kínálnak tűzifát. Főleg az egyedül élő idős embereket célozzák meg. Jó minőségű fáról készített képet mutogatnak, azt a látszatot keltve, hogy megéri tőlük rendelni.

A vételárat vagy annak egy részét előre kérik, azzal, hogy később szállítják az árut, erre azonban általában nem kerül sor. Ha mégis, akkor silány minőségű és a kifizetett mennyiségnél jóval kevesebb fát szállítanak a becsapott vásárlónak.

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya az alábbiakat ajánlja annak érdekében, hogy senki ne váljon tűzifás csalás áldozatává:

Csak megbízható kereskedőtől (például erdészet, erdőtulajdonos, őstermelő, hivatalos fakereskedő) vásároljunk.

Tisztázzuk előre a megvásárolni kívánt tűzifa fajtáját, mennyiségét és vételárát, valamint a kiszállítás idejét, módját.

Soha ne fizessünk előre, előleget se!

Vásárlás előtt tájékozódjunk az éppen aktuális tűzifaárakról. Az állami erdészetek honlapjairól naprakész információt szerezhetünk be.

Aki nem ismeri a fafajokat, illetve nem ért a kiszállított mennyiség felméréséhez, megsaccolásához, kérjen meg egy hozzáértő embert, hogy legyen ott a rakomány érkezésekor.

Mindig kérjünk részletes számlát a megvásárolt fáról.  Kézzel firkált irományt ne fogadjunk el senkitől, a „majd utólag küldjük a számlát” kibúvót se.

Ha a vevő vagy a segítője nincs megelégedve a fa minőségével, illetve mennyiségével, ne engedje lerakodni a szállítmányt. Szükség esetén kérjen rendőri intézkedést.

És még egy fontos tanács: az árust ne hagyjuk felügyelet nélkül az udvaron, és a házba soha ne engedjük be.

Forrás: Pixabay, ÉrdMost archív/Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email