56dijak3BA_231023.jpg

Akikre mindannyian büszkék lehetünk

56dijak3BA_231023.jpg

Akikre mindannyian büszkék lehetünk

A nemzeti ünnepen kiosztották Érd díjait, kitüntetéseit.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nemzeti ünnepeinken a városvezetés az érdiek javaslatai alapján elismeréseket ad át az arra érdemeseknek.

Október 23-án Érd Város Életmű Díját vehette át Koldus Nagy László színművész,  Érd Város Közéletéért elismeréssel díjazták Kotroczóné Klopfer Teréziát, a Rozmaring Hagyományőrző Német Nemzetiségi Kórus alapítóját.

Az Érd Közbiztonságáért és Tűzbiztonságáért Díjat idén Bíró Zoltán polgárőrnek, az Érdi Városi Polgárőr Egyesület tagjának ítélték oda, míg az Év Rendőre Díjat Hopka János címzetes rendőr alezredes vette át.

Az Érd Város Szociális Munkájáért Díjjal Stehlik Krisztiánt, a Szociális Gondozó Központ Hajléktalan Ellátó Központ vezetőjét jutalmazták.

Kiosztották az Érdi Építészeti Nívódíjat is: nyertese az Érdi Járásbíróság és Ügyészség új épülete lett (tervezők Semmelweis Tamás és Szeghi Gábor okleveles építészmérnökök, HORBER Beruházási Tanácsadó és Tervező Mérnökiroda Kft., illetve a Sokkertes ház lett (kétlakásos társasház, tervezte Baló Dániel okleveles építészmérnök, Murum Studio).

Érd Város Életmű Díja: Koldus Nagy László

Koldus Nagy László – ismertebb nevén K. Nagy László – színművész kulturális tevékenysége több évtizeden ível át. Főként a színjátszásban, a magyar nyelv és irodalom átadásában alkotott maradandót. Évekig oktatott a Szepes Gyula Művelődési Központban, majd a Gárdonyi Géza Általános Iskolában is tanított szép beszédet.

Fő támogatója és szervezője volt az érdi Vöröskereszt szervezetének, véradóknak és nyugdíjas kluboknak szervezett nonprofit gálaesteket.

Több alkalommal szervezett színész–közönség találkozót a városban. 2004-ben jótékonysági koncertet szervezett az Óvárosi Szent Mihály Alapítvánnyal a szökőár károsultjainak megsegítésére. 2010-ben a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak szervezett támogató koncertet Kolontáron.

1996-tól 2010-ig szinte alig volt olyan érdi rendezvény, amelyen régi vagy új tanítványai ne léptek volna fel. Ő maga „Muki bohóc” gyermekműsorával lépett színpadra.

Az érdi televízió indulásakor az első volt, akinek saját irodalmi műsora lett „Valami a levegőben” címmel.

K. Nagy László alkalmanként jelenleg is vállal gyermekműsorokat, streaming és rádiófelvételekben hallhatjuk, vendégszínészként kisebb szerepeket vállal a József Attila Színházban.

A színművész az ÉrdMostnak elmondta: ötven esztendeje él már Érden, és nagyon örül a helyi kitüntetésnek, hiszen a városhoz is nagyban kötődik a munkássága.

Érd Város Közéletéért elismerés: Kotroczóné Klopfer Terézia

Érdi sváb és rác nemzetiséghez tartozó felmenőktől született, életét mindig is az aktivitás, az emberek iránti együttérzés, a közösségekben végzett aktív tevékenység jellemezte. Személyiségéből adódóan több szervezet, közösség munkáját is támogatja.

2010-ben alapító tagja lett a Rozmaring Hagyományőrző Német Nemzetiségi Kórusnak. Kiegészítő tevékenységek vállalásával is segíti az együttes munkáját.  Az érdi német nemzetiségi tradíciók őrzésében, ápolásában országos és városi pályázatokkal oroszlánrészt vállal. E rendezvényekkel, találkozókkal, fellépésekkel és kiemelkedő szervezőmunkájával Érd városának hírnevét öregbíti.

Érd Közbiztonságáért és Tűzbiztonságáért Díj: Bíró Zoltán

2004 óta aktív tagja az Érdi Polgárőrségnek. Önkéntes munkája stabilan az egyik legkiemelkedőbb a városban, havonta 50–60 óra munkát végez a város biztonságáért. Napi szinten a lakókörnyékén járőrözik, energiája és dinamizmusa sok éles helyzetben segítette ki Érd közösségét.

Rendkívül jó szakmai viszonyt ápol a veszélyhelyzetek megoldásában együttműködő partnerszervezetekkel, elsősorban a rendőrséggel, a tűzoltósággal, a katasztrófavédelemmel. Segítőkészsége, elkötelezettsége legendássá vált a városban. Extrém időjárás esetén az elsők között volt mindig, akit mozgósítani lehetett.

Árvíz idején Érd mellett országos szinten is részt vett a mentésben, többek között Budapesten, Százhalombattán és Esztergomban. Nagyobb káreseményeknél ő az, akire hosszabb időn keresztül is mindig számíthatnak a bajba kerülők.

Bíró Zoltán az ÉrdMostnak elmondta: azért választotta ezt a hivatást, mert az embereket kívánta szolgálni, és kiemelten fontosnak tartja az idősek segítését. „Addig szeretném folytatni, amíg élek” – mondta mosolyogva.

Év Rendőre Díj: Hopka János

1989 novembere óta dolgozik rendőrként. Az azóta eltelt 34 évből 31 évig az Érdi Rendőrfőkapitányság munkatársa volt. Kimagasló tudását kiválóan hasznosította rendőri tevékenység során.

1989 és 1993 között az Érdi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályán, 1996 márciusától a Hivatal, valamint a Bűnügyi Osztály állományában különböző beosztásokban dolgozott. Ez idő alatt nagyon sok ismeretlen tettes ellen induló bűncselekmény felderítésében volt aktív szerepe. Feladatainak ellátásában rendkívül alaposan járt el, a figyelme minden részletre kiterjedt. Igen nagy szakmai hozzáértéssel hajtotta végre feladatait.

A kapitányság egyik legrégebbig, legtapasztaltabb dolgozója, aki idén júniusban került rendelkezési állományba. Mindvégig nagy energiát fordított a fiatalabb kollégák zökkenőmentes beilleszkedésére, fejlődésük elősegítésére. Szakmai életútja, a rendőrségért és Érd városáért folytatott tevékenysége példaként szolgál a fiatalabb nemzedékek számára.

Érd Város Szociális Munkájáért Díj: Stehlik Krisztián

Végigjárta a szociális szakma minden iskoláját. Dolgozott kisgyermekekkel, fiatalkorúakkal, családokkal, bűnelkövetőkkel és a szakellátásban is kipróbálta magát. Tapasztalatainak köszönhetően kapott lehetőséget Érden arra, hogy segítsen az otthontalanoknak.

Hitvallása, hogy az ellátásban dolgozó szociális munkásnak felkészültnek és magabiztosnak kell lennie ahhoz, hogy hatékony segítséget tudjon nyújtani. Egyszerre szociális szakember, pszichológus, jogtudós, társadalomkutató, önkormányzati ügyintéző, addiktológiai szakember, és ha szükséges: rendőr, felügyelő, tűzoltó és mentőápoló. Meg kell hoznia azokat a döntéseket, amelyek akár hosszabb távon is megváltoztathatják egy utcán élő ember életét.

Itt töltött évei alatt rengeteg alkalommal járta Érd utcáit az utcai szolgálat munkatársaival és ült a hajléktalanszálló ügyeletes székében. Részt vett ételosztáson és adományozók felkutatásában. Sikeresen újraindította a Magyar Élelmiszer Bankkal való együttműködést, ennek köszönhetően rengeteg rászoruló család asztalára juttat ételt az érdi Szociális Gondozó Központ.

Küldetésének érzi, hogy Érden sikerrel valósíthasson meg egy új ellátási formát, a hajléktalanok otthonát. Másokkal együtt azon dolgozik, hogy akár az életút végéig tartó lehetőséget biztosítson mindazoknak, akik a hajléktalan életmódban ragadtak.

„Nagyon meglepődtem, hogy nekem ítélték ezt a díjat, ugyanakkor jólesik, hogy a szakmában elismernek. Úgy gondolom, ez nem csak nekem szól, hanem a kollágáimnak is” – hangsúlyozta Krisztián, aki 2016 óta dolgozik az érdi hajléktalanellátásban.

Érdi Építészeti Nívódíj: Érdi Járásbíróság és Ügyészség új épülete

Nehéz feladatra vállalkoztak a tervezők, és az ellentmondásos feltételek mellett is építészeti feladatukat mintaszerűen oldották meg. Rangos, tekintélyes középületet kellett tervezniük arra voltaképpen alkalmatlan környezetben, a környezeténél jóval terjedelmesebb telket családiházas beépítésű környezetben, családiházak elhelyezésére alkalmas telekszerkezetben kellett megteremteniük.

A középület karaktert erősíti az a nemes anyaghasználat, illetve teljes áttörtségű üveg felületek váltakozása, mely az új épület karakterét meghatározza és megjelenése funkciójával is összhangban van.

„Sokkertes ház” – kétlakásos társasház

A „Sokkertes ház” egy viszonylag keskeny és mély szalagtelken egy kétlakásos társasház elhelyezéséről szól. Az utóbbi évek során, egy sajátos építésügyi szabály miatt ilyen házak szépszámmal születtek, és a hátsó, arctalan épületek tömeges megjelenése nem is járt az érdi városkép javulásával.

A pályázatra benyújtott épület legfontosabb érdeme, hogy vonzó, élményszerű példát mutat fel az említett tipikus probléma megoldására, új helyi építészeti hagyomány megszületésének az esélyét hordozza magában.

Az átadási ceremóniára nem minden díjazott tudott eljönni. Ők később veszik majd át a kitüntetéseket.

Fotó: Balogh Alex, Endresz Dóra (archív)

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email