bács

Újraindult a nyomozás az érdi óvoda-közbeszerzések ügyében

bács

Újraindult a nyomozás az érdi óvoda-közbeszerzések ügyében

Az ügyészség a nyomozás teljes körű lefolytatására utasította a vármegyei rendőröket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az érdi óvodaépítési közbeszerzések körüli botrányok ügyében korábban Csőzik László polgármester tett feljelentést, majd 2022-ben nyomozás is indult. A rendőrség a feljelentésben kért kilenc tanú helyett mindössze egyet hallgatott ki, majd bizonyítottság hiányára hivatkozva a nyomozást megszüntette – írja az Átlátszó.

Az oknyomozó cikkeiről ismert portál még 2019-ben kezdte feltárni az érdi mutyigyanús ügyeket. Az érintett óvodák 2017-2019 között épültek, T. Mészáros András akkori fideszes polgármester ideje alatt.

A 2019-ben megválasztott Csőzik László ellenzéki polgármester vezette önkormányzat akkor belső vizsgálatot indított az ügyben. A rendőrségi nyomozás azután indult, hogy Csőzik kartell-bűncselekmény miatt 2022 nyarán feljelentést tett ismeretlen tettes ellen nyolc érdi óvodaépítési-felújítási projekt miatt.

Az Átlátszó cikkéből kiderül, hogy a feljelentéshez csatolt vizsgálati jelentések szerint némely esetben az érdi óvodaépítési közbeszerzések során az elvileg egymással versengő meghívott cégek ajánlatainak szerzője ugyanaz a felhasználó volt a beadott pályázati CD-k metaadatai szerint. A pályázatokat kiíró önkormányzat pár eltéréstől eltekintve ugyanazokat a cégeket hívta meg a közbeszerzési eljárásokra.

Az óvodaépítési közbeszerzések nyertese és legnagyobb haszonélvezője az a General-Invest Bau Kft. volt, amely a város akkori fideszes  alpolgármesteréhez, Bács Istvánhoz köthető, miközben a politikus felügyelte az érdi óvodaberuházásokat.

Az Átlátszó azt írja, hogy a kivitelező cég tulajdonosa rokona Bács Istvánnak, a vállalkozó fivére ugyanis feleségül vette a politikus testvérét.

Miután Csőzik László feljelentést tett, a Pest megyei rendőrség el is rendelte a nyomozást, viszont 2023. augusztus végén meghozott határozatával bizonyítottság hiányára hivatkozva ezt az eljárást megszüntették.

A városvezető nem hagyta annyiban a dolgot, Csőzik László panasszal támadta meg a megszüntető határozatot. A polgármester beadványában figyelmeztet arra, hogy a rendőrség említést sem tesz arról, hogy az egyik óvodaberuházás esetében a Közbeszerzési Hatóság megbírságolta, a Pénzügyminisztérium pedig szabálytalanságra hivatkozva a támogatási összeg 25 százalékának visszafizetésére kötelezte az önkormányzatot.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség végül elutasította Csőzik panaszát arra hivatkozva, hogy nem volt jogosult panaszt előterjeszteni, hiszen ő nem sértettje az ügynek. Ezzel együtt az ügyészség elutasító határozatában továbbá megjegyezte:

” A rendőrség nem derítette fel kellően a tényállást, ezért az ügyészség hivatalból utasította a rendőrséget, hogy folytassa a nyomozást.”

Az ügyészség más mellett azt kifogásolta, hogy a polgármester feljelentésében kilenc tanú kihallgatását indítványozta, ehhez képest a Pest vármegyei rendőrség mindössze egyet kérdezett ki.

Az érdi óvodaberuházások visszásságainak feltárásakor egyre több nyugtalanító és egyelőre megválaszolatlan kérdésre bukkant az Átlátszó. A nyomozóhatóságnak – szemben a sajtóval vagy például az önkormányzattal – széles eszköztár áll a rendelkezésére, hogy megválaszolja ezeket a kérdéseket – írják az ügy kapcsán.

forrás: Átlátszó.hu / fotó: Érdmost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email