muvesztelepbajaBacskaiNaplo4_231018

Egy szelet érdi művészet Baján

muvesztelepbajaBacskaiNaplo4_231018

Egy szelet érdi művészet Baján

A Kultúrpalotában mutatják be az Érdi Művésztelep gyűjteményének egy részét, a magyar festészet napja alkalmából.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A tárlat október 16-án nyílt meg a Bácskai Kultúrpalotában, a Türr István Múzeum és Bácskai Művelődési Központ szervezésében – adta hírül a Baja hangja weboldal.

A megnyitón több érdi művész is jelen volt, és a gyűjteményt elkísérte Csőzik László érdi polgármester is, aki erősen kötődik Bajához. A megnyitón büszkeségének adott hangot, bemutatva az Érdi Művésztelep másfél évtizedes működésének eredményeit.

Kiemelte: Érd dinamikusan fejlődő település, 20 éve kapott megyei jogot, azóta lakossága száma egyre duzzad, jelenleg eléri a 80 ezret, és ezzel Magyarország tizedik legnagyobb városává nőtte ki magát. „Ambiciózus város, főleg a kultúra területén. Közel félszáz érdi alkotó kikövetelte magának, hogy legyen művésztelep és galéria” – mondta a  polgármester, aki azt kívánta, hogy a kiállított képek gyógyító erővel hassanak a bajaiak lelkére.

A kiállítás anyagát N. Kovács Zita, a bajai Türr István Múzeum és Bácskai Művelődési Központ igazgatója méltatta. Felidézte: a művésztelepet 2009-ben alapította Érd önkormányzata és néhány helyi művész. A telep egyik célja, hogy évente mintegy tucatnyi művész számára biztosítson megfelelő hátteret az elmélyült alkotómunkához, valamint járuljon hozzá a város művészeti élete felpezsdítéséhez.

„Az alapításkor kívülről talán még hagyományosnak tűnő művésztelep közössége az alapító tagjait tekintve a klasszikus avantgárd örökségéhez köthető formabontó és formaépítő izmusokhoz kapcsolódó alkotócsoport lehetett. Mára elmondható, hogy alkotóinak munkái folyamatosan távolodnak a közép-kelet európai avantgárdtól, illetve tovább tágítják, újrarajzolják annak fogalmát” – hangsúlyozta.

Kéri Mihály, a Művésztelep vezetője az ÉrdMostnak elmondta: ötven műalkotást válogattak ki a tárlatra, tizennégy festőművésztől. A téma kötetlen volt, tehát nem meghatározott tematika szerint választották ki a képeket.

Kéri Mihály elmondta  azt is: a bajai és az érdi művésztelep között nagyon jó kapcsolat alakult ki az elmúlt tíz évben. A bajaiak is állítottak már ki az Érdi Galériában, öt évvel ezelőtt pedig Érd mutatkozott be Baján, igaz, akkor nem a Kultúrpalotában, hanem a főiskolán. „Kiváló művészek élnek a városban és a környékén” – zárta szavait a művésztelep vezetője.

A kiállítás november 21-ig látogatható.

Fotó: Baja Hangja/Bácskai Napló

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email