almanap5AK_231013.jpg

Almát halásztak, körtét vágtak, szilvát sütöttek

almanap5AK_231013.jpg

Almát halásztak, körtét vágtak, szilvát sütöttek

Az őszi gyümölcsöké volt a főszerep a Tusculanum ovi pénteki Almanapján, ami a közösségépítés és az egészséges életmódra nevelés jegyében telt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Alma. Ahány kultúra, annyifélét jelképez, és ahány mese, annyiféle jelentése van. A Tusculanum óvodában az egészséget szimbolizálja, immár egy évtizede. Ilyenkor, ősszel tartják ugyanis a gyerekek és felnőttek számára egyaránt igencsak népszerű Almanapot, amelyen kézműves foglalkozások, mozgásos feladatok, ügyességi játékok és diavetítés várja az ovisokat és szüleiket. És persze mindez az alma, illetve az őszi gyümölcsök és az egészséges életmódra nevelés jegyében.

Az Almanapra szerkesztőségünk is minden évben meghívást kap, és túlzás nélkül állíthatjuk: nincs két egyforma. Az óvó nénik mindig új és új meglepetésekkel készülnek, és persze van vedégfellépő is. Idén a Hetedhét zenekar várta a gyerekeket az óvoda udvarán.

Bárhogy is alakuljon a program, van két eleme, ami nem változik: az egyik a sütiverseny, amire idén őszi gyümölcsös süteményekel nevezhettek a szülők (és persze a zsűrízés után mindenki vehetett és ehetett belőle), és a kvízjátékot is megtartották. Ez szintén nagyon népszerű a családok körében, és az ovival, valamint az egészséges életmóddal kapcsolatos kérdésekből állították össze az óvó nénik.

Természetesen győztest is hirdettek, a díjazottak a gyermekük ovis csoportját gazdagították a nyereménnyel. Volt zsákbamacska és zsibvásár is, csupa vidám őszi aprósággal, így aki nem nyert, az sem távozott üres kézzel.

De a legtöbbet ilyenkor az élmények jelentik. Az, hogy be lehet járni anyával, apával a többi csoportszobát is, hogy most másfajta játékokat lehet játszani, és olyan régi, jópofa filmek mennek, mint például a Makk Marci.

„Az egészségmegőrzés mellett csapatépítő céllal is rendezzük az Almanapot, hogy a szülők jobban megismerjék egymást, illetve minket. Nagyon népszerű ez a rendezvény, körülbelül százhúsz szülő jött el az idén. De az a kisgyermek sem unatkozik, akit nem tudott elkísérni az anyuka, apuka. Őket az óvó nénik vezették körbe az állomásokon” – mondta Ürmösné Bengyel Tünde tagóvoda-vezető.

A játékos feladatokat úgy állították össze, hogy a szülők is bekapcsolódhassanak. „Korábban nem jöttem az Almanapra, de aztán rájöttem, mennyire jó ez a program: a kisfiam nagyon örül, hogy együtt játsszunk, és nagyon lelkes, hogy most anyával lehet jönni az oviba. Nekik ez különleges alkalom, hiszen meg tudják mutatni a helyet, ahol a hétköznapok egy részét töltik” – mondta mosolyogva az egyik édesanya, aki kisfiával, Szabival épp mosolygós körtéket vágott ki a kézműves sarokban.

 

Szabival szemben egy pöttöm hároméves kislány, Anna ügyködött az ollóval (kiemelt képünkön). Most nagyon jól érezte magát, pedig bizony vannak nehézségek a beszokással – árulta el az anyukája. „Csak a saját csoportja felé ne kelljen menni, más minden jöhet” – nevetett, hozzátéve: reméli, ez a rendezvény abban is segít, hogy a pici könnyebben megszokja az óvodát.

Bár az Almanapot iskolaidőben tartották, egy-egy nagyobb testvér is eljött azért. Például a hamradikos Gergő, aki játszva, de annál nagyobb örömmel vette az akadályokat, és már alig várta, hogy az almahorgászathoz érjen. Mint mondta, jó visszajönni az oviba egy kicsit. Pláne akkor, ha Almanap van, és a sok jó program mellett számtalan finomság is vár a kicsikre.

 

A következő családi rendezvényt novemberben, a Márton-naphoz kapcsolódva tartják majd a Tusculanum óvodában.

 

Fotó: Ádám Kataliin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email