nyertestök

Érdemes mától egy hétig átruccanni Martonvásárra a Tökjófesztiválra

nyertestök

Érdemes mától egy hétig átruccanni Martonvásárra a Tökjófesztiválra

Új hazai rekordot állított fel tegnap Kókai Tibor, 851 kilós óriástökével.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Martonvásárra menni mindig izgalmas, különösen az októberi tökös héten. Tegnap az óriástökök versenyével kezdődött az izgalmak sora. Az óriástök-növesztők világcsúcsát tavaly még egy amerikai nyugdíjas, Scott Andrusz tartotta, 1158,47 kilogrammos szörnytökével. Ehhez képest az idei magyar bajnok egy rendes óriástöknyi mérettel azért elmarad, de így is elkápráztatta a verseny látogatóit.

Több száz kilós tökök a mérlegen

Az óriástök (Cucurbita maxima), amit sütőtöknek, bécstöknek, tramburatöknek, olasztöknek is neveznek, kedvelt alanya a rekordkísérleteknek. A termesztés sikere csak részben múlik a megfelelő magon– a legutóbbi világcsúcstartók az Atlantic Giant nevű fajtából kerültek ki – ezen kívül számos módon kell kényeztetni és hizlalni a jószágot – én biztos nem vágnék bele. Többek között azért, mert roppant körülményes lenne a feldolgozása. No de termesztőik sem ezért csinálják, hanem, mert versenyezni mindig jó.

Ma nem a méret lesz a lényeg, hanem a minőség. Egészséges étkezési és életmódtanácsoktól kezdve a mindenmentes ételek kóstolásán – az Érdi Mentes Hetes jóvoltából – át a frissen sülő kenyér és tök illatáig számos élményben lehet részük a látogatóknak. És akkor még nem beszéltünk a látványról: az ötletes tökinstallációktól az ezernyi színű és formájú dísztökökön át a tökből készült termékek vásáráig mindenféle vizuális ingerek versenyeznek a figyelmünkért.

Hogy ne csak enni, de nézni is jó legyen

A gasztronómia jobb helyeken elválaszthatatlan a kultúrától, és abban sem lesz hiány: délután 4 órától akusztikus gitárkoncertre várják a zenekedvelőket a BBK rendezvényudvarán. A Folyton-Folt csoport tegnap megnyílt és október közepéig nyitvatartó kiállítását sem érdemes kihagyni, amelyre ügyes kezű asszonyok alkotásait gyűjtötték össze, akik folt hátán folt technikával készítették textilképeiket.

Folton folt Martonvásár jelképeivel

Ha még nincs délutánra programjuk, legyen az úticél ma Martonvásár! A jövő hétvégi naptárba pedig jó lesz bejegyezni egy igazán különleges programot: szombaton Verklisek Találkozója lesz ugyanitt.

Fotó: Martonkult

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email