benedekelekkorosi3AK_230929.jpg

Iskolaudvarban rejtőzködik Elek apó

benedekelekkorosi3AK_230929.jpg

Iskolaudvarban rejtőzködik Elek apó

Van Érden egy olyan szobor, ami országszerte ritkaság. Elhelyezésénél fogva kevesen láthatják, ám ez a jövőben változhat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a magyar népmese napját. Kedves hagyomány a Kőrösi iskolában, hogy ebből az alkalomból megkoszorúzzák Elek apró szobrát, ami 2017 október 1-je óta díszíti az intézmény udvarát.

Idén az iskola alsó tagozatosai egy-egy szál virágot helyeztek el szobor talapzatánál, majd az osztályukban meghallgattak egy-egy népmesét, Benedek Elek gyűjtéséből.

Nagyné Balázs Gabriella drámapedagógus szervezi minden esztendőben a népmese napi ünnepséget, a Katyika meg Matyika mesemondóversenyt, illetve a szintén országos Cimbora irodalmi vetélkedőt. Pár éve ilyen alkalommal találkozott Kányádi Sándor költővel, és a beszélgetésük adta az érdi szobor ötletét.

„Sanyi bácsi adta meg a szobrász elérhetőségét. A Kőrösi iskola igazgatója és a városvezetés is támogatott, egy vállalkozó szülő pedig anyagilag segített abban, hogy Benedek Elek szobra elkészülhessen” – mondta Gabriella, aki úgy tudja, Benedek Eleknek ez az első szobra Magyarországon, korábban csupán egy kutat építettek a tiszteletére.

Mi leltünk egy Benedek Elek-szobrot a budapesti Városligetben, és az érdi óta avattak már másutt is emlékművet a nagy mesemondó tiszteletére, de tény, hogy nagyon kevés helyen áll szobra a nagy mesemondónak.

Gabriella ezért is szeretné, ha az érdi szobor még méltóbb környezetbe kerüljön. A szobor felállítása óta padokat helyeztek el a kis udvaron, de tervezik egy pergola kialakítását is. „Jó lenne a szobor környezetében mesemondó versenyeket tartani, illetve más iskoláknak, érdeklődőknek is megmutatni ezt az emlékművet” – tette hozzá Gabriella.

„Korábban ezen a napon rendeztük meg a Katyika meg Matyika országos, illetve határon túli mesemondóversenyt. Ebben a tanévben sem marad el a rendezvény, csak nem Benedek Elek születésnapjához, hanem a magyar kultúra napjához igazítjuk” – árulta el az ÉrdMostnak.

Hozzátette: a mesemondóversenyt összekötik egy szavalóversennyel.  A megmérettetést a Kőrösi iskolában rendezik, de a határon túli versenyzőknek lehetőséget biztosítanak majd az online részvételre. A részletekről az ÉrdMost is hírt ad majd, ha megszületik a versenykiírás.

 

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email