pexels-rdne-stock-project-10432637

Legyen olajozott a szelektív gyűjtés is

pexels-rdne-stock-project-10432637

Legyen olajozott a szelektív gyűjtés is

Összegyűjtöttük a helyszíneket Érden és környékén, ahol le lehet adni a használt sütőolajat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Napjainkban egyre nagyobb jelentősége van a környezettudatosságnak, amelynek az egyik alapvető eleme, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot. Ez mára már bevett gyakorlat lett, de eddig nem igazán terjedt ki a használt sütőolaj gyűjtésére, amely manapság egyre nagyobb figyelmet kap.

 

Az étkezési olajok és zsírok nélkülözhetetlenek a konyhában, hiszen évtizedek óta jó szolgálatot tesznek. Azonban a használt sütőolajok további kezelése kiemelkedően fontos feladat, amelynek környezeti és egészségügyi vonatkozásai is vannak.

Az ökológiai kihívás

Amikor a sütőolajok a háztartásokból vagy éttermekből a szemétbe kerülnek, hosszú távon súlyos környezeti problémákat okoznak. A használt sütőolajok szennyezhetik a vizeket és károsíthatják a vízi élővilágot, valamint a víz tisztítását is jelentősen megnehezítik. Ráadásul a csatornarendszerbe kerülve dugulásokat és károkat okozhat.

Az étkezési olajok elégetése sem jó megoldás, mivel az égés során keletkező anyagok a levegőminőséget rontják, ami egyet jelen a levegőszennyezéssel. Tehát az olajok nem megfelelő kezelése a környezetre és az egészségére egyaránt káros, így a szelektív gyűjtés az egyetlen megoldás.

A szelektív gyűjtés fontossága

A kidobott vagy kiöntött használt sütőolaj rendkívül káros és veszélyes a környezetünkre. A lefolyóba öntve a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, míg az élővizekbe jutva a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket.

Egyetlen csepp étolaj akár ezer liter élővízben is jelentős szennyezést okozhat!

A földre sem szabad önteni, mert ott záróréteget képez és megakadályozza a talajban található víz mozgását. Amennyiben a kommunális hulladékba kerül, úgy a hulladékfeldolgozás terén okoz rendkívül nagy nehézségeket.

sutoolaj_erdligeti

A legjobb megoldás, ha a használt sütőolajat – miután kihűlt – visszaöntjük a saját flakonjába és így juttatjuk el a szelektív gyűjtőhelyek valamelyikére. A következő listában pedig mutatjuk, hogy Érden hol lehet ingyenesen leadni a használt sütőolajat:

  • SPAR  – Tárnoki út 87.
  • Interspar -Iparos utca 5.
  • Lidl – Diósdi út 2-4.
  • Aldi Étolaj Box – Sulák utca 2.
  • MOL töltőállomás I. – Budai út
  • MOL töltőállomás – Ercsi út
  • Érdligeti Általános Iskola – Diósdi út, Túr utca
  • Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium – Gárdonyi Géza utca 1/b.

Térképen „♻” szimbólummal jelöltük a helyszíneket, így területi elosztásban is látható a gyűjtőpontok elhelyezkedése.

A környező településeken is létesültek már gyűjtőpontok. A települések nevére kattintva érhető el, hogy Diósdon, Tárnokon és Pusztazámoron hol adhatjuk le a használt olajat. Sóskúton is van lehetőség erre, ott a Polgármesteri Hivatal udvarán lehet elhelyezni a megtöltött, lezárt flakonokat.

Gyűjtőpont az Érdligeti Általános Iskola egyik épületénél

 

A szelektív folyamat során a használt olajat külön tárolják és ártalmatlanítják, amelynek számos előnye van. Környezetvédelmi szempontból az olajat szelektíven gyűjtve megelőzhetjük a környezetszennyezést. Energiamegtakarítást érhetünk el, hiszen a használt olajok újrahasznosítása bioüzemanyagok előállítására alkalmas, ami gazdasági szempontból is számos előnnyel jár. A szakszerű ártalmatlanítás pedig minimalizálja az egészségügyi kockázatokat is.

fotó: freepik.com, pexels.com, Érdmost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email