22_03_29_erdmost_nincskep

Politikai hangulatkeltés, amit a szalagavatókkal kapcsolatban művel a helyi Fidesz

22_03_29_erdmost_nincskep

Politikai hangulatkeltés, amit a szalagavatókkal kapcsolatban művel a helyi Fidesz

A valóság az, hogy az önkormányzat jelentős összeggel támogatja a szalagavatókat, ezzel pedig az érdi családokat segíti.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A városi ellenzékhez köthető Érdioldal nevű Facebook oldalon jelent meg az a hír, amely szerint az érdi középiskolákon nyerészkedne az önkormányzat. A posztban azt írják, hogy idén több mint 3.000.000 forint terembérleti díjat kérnek a három érdi középiskolától, hogy a diákok megtarthassák életük egyik legszebb ünnepségét, a középiskolai éveiket lezáró szalagavató bált az Érd Arénában.

A bejegyzés szerint eddig is volt bérleti díj, no de nem ennyi. Az előző években mindössze egy jelképesnek mondható 200.000 Ft-os összeget kellett iskolánként fizetni, azonban 2015-től ezt az összeget átvállalta az intézményektől Érdi Ifjúsági Önkormányzat.

Vajon mi az igazság?

A hír kapcsán szerkesztőségünk megkereste az önkormányzatot, hogy tisztán lássunk az ügyben, hiszen a fent említett terembérleti díjak között jelentős a különbség. László Ferenc, a Polgármesteri Hivatal kommunikációs vezetője úgy fogalmazott:

„Egészen elképesztő az a politikai hangulatkeltés, amit a szalagavató bálokkal kapcsolatban művel a helyi fideszes ellenzék.”

A valóság ugyanis az, hogy az önkormányzat jelentős összeggel támogatja a szalagavató bálokat, ezen keresztül pedig az érdi családokat segítik – hangsúlyozta László Ferenc. Szerkesztőségünk az önkormányzattól megkapta a témában született előterjesztést, amely napokkal ezelőtt elkészült és hamarosan a szeptemberi Közgyűlés elé kerül.

A kommunikációs vezető az előterjesztéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy egy olyan rendszert dolgoztak ki, amellyel a családokat, a szülőket szeretnék támogatni. A pénzt tehát az iskolai alapítványok kapják, így ezeken a szervezeteken keresztül történik a bálok támogatása is.

Ha jól megnézzük az előterjesztést, abban az áll, hogy a három iskolai alapítvány azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy az idei évben is az Érd Arénában szeretnék megtartani a szalagavató ünnepséget, melyhez az önkormányzat anyagi támogatását kérik.

vmg_szalagavato_191129_2

A polgármesteri javaslat szerint pedig az önkormányzat támogatásként biztosítja a terembérlet költségét, mely alapítványonként nettó 800 000 forint, azaz bruttó 1 016 000 forint. A várost vezető „Szövetség Érdért” frakció egységes a javaslatot illetően, így támogatni fogják a szeptember 28-i Közgyűlésen.

Azt tudni kell, hogy az Érd Aréna hivatalos terembérleti díja nettó 1.150.000 Ft, de ebből az összegből 30 % kedvezményt biztosít a város az érdi iskoláknak.

A kedvezményes bérleti díjat és az előterjesztésben szereplő önkormányzati támogatás lenullázza, így az Aréna használata ingyenes a három iskolának.

László Ferenc továbbá hozzátette: biztosítják a szabadságot az iskoláknak, hogy az ilyenkor felmerülő kiadások közül a támogatást arra fordítsák, amire szeretnék.

A városházi szóvivőtől megtudtuk azt is, hogy a támogatások sora itt még nem áll meg, hiszen a tízmillió forintos költségvetéssel rendelkező Érdi Ifjúsági Önkormányzat alapítványonként további 300.000 Ft-tal toldja meg az önkormányzat által adott pénzt, így az egyéb költségek – többek között a ruhabérlés – terén is számíthatnak anyagi segítségre a családok, az iskolák.

Az Aréna a próbanapra is díjmentesen biztosítja a csarnokot, a szalagavató bálok idején pedig a VIP-terem is a diákok rendelkezésére áll, amiért szintén nem kell fizetni semmit.

Amennyiben az Érdi Tankerület az önkormányzathoz hasonló mértékben támogatná az érdi középiskolák báljait, úgy bőven meglenne az a pénzügyi keret, amellyel teljesen ingyenes lehetne az érdi családoknak a szalagavató, hiszen belépési díjat sem kellene kérniük az iskoláknak, de a ruhapénzt is finanszírozható lenne.

László Ferenc az Érdioldal blogon megjelent bejegyzéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy az abban foglalt állítások nem igazak és semmi mást nem szolgálnak, mint azt, hogy a helyi Fidesz szeretne visszakerülni a politikai hatalomba.

„Mi nem fosztogatunk, hanem éppen ellenkezőleg, osztogatunk. A fosztogatás rájuk volt jellemző”

– zárta szavait a Polgármesteri Hivatal kommunikációs vezetője.

fotó: Érdmost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email