europa_setany

Lassan vége a hajléktalanok uralmának az Európa sétányon

europa_setany

Lassan vége a hajléktalanok uralmának az Európa sétányon

A polgármester emberséges megoldást sürget az ügyben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kirívó közszeméremsértés, szemetelés, bűz, ordítozás, italosan padon alvás, szembeszegülés a társadalmi normákkal. Ezek mindennapos jelenségek a Stop Shop melletti Európa sétányon, amelyet jóformán elfoglalt egy hajléktalanokból álló csoport. Ezt az áldatlan állapotot a város polgármestere sem nézi jó szemmel és emberséges megoldást sürget.

A nyár végén az önkormányzat végleg megelégelte a kialakult helyzetet, ezért rendteremtés céljával felállítottak egy munkacsoportot a rendőrség, a városrendészet, a polgárőrség, a szociális gondozó, a városgazda és a polgármesteri hivatal munkatársaiból.

Gondoltam, kezdjük az alapoktól – írja a polgármester, aki a megoldás érdekében még a hajléktalanok közé is beült és hosszasan elbeszélgetett velük.

„Megkértem őket, ne itt töltsék az idejüket, fogadják el szociális munkás kollégáim segítségét, segítünk szállásban, élelmezésben, munkakeresésben, hiszen ez nem emberhez méltó életmód. Reménytelen…”
A tapasztalatok szerint a sétányfoglalók a beszámíthatatlanság határát súroló állapotban vannak, a felkínált segítségből nem kérnek, de ami a legrosszabb, hogy nem is működnek együtt a segítő kezet nyújtó szakemberekkel.
„Hiába közeledünk emberségesen, egyre vállalhatatlanabb dolgokra ragadtatják magukat.”

– áll a bejegyzésben.

Ez pedig így nem mehet tovább, ezért a polgármester arra kérte a rendőröket, a polgárőröket és a városrendészeket, hogy rendszeresen járőrözzenek a területen és szabálysértés esetén intézkedjenek.

„Tartassák be a törvényeket, hogy végre rend legyen Érd legfrekventáltabb sétányán!”

A polgármester megjegyezte, hogy eddig is sokszor szabtak ki bírságokat, amelyeket a bíróság minden bizonnyal elzárásra fog átváltoztatni a teljesítés hiánya miatt. Közegészségügyi szempontokat is figyelembe vesznek a járőrözők, így ha fertőző betegség jeleit tapasztalják, akkor azonnal hívják az ügyeletet és be is viszik a pácienst, megelőzve a fertőzésveszélyt.

A polgármester kiemelte, hogy a padokat, az utcabútorokat is felújítják. Ezek közül néhányat már leszereltek, a szükséges javítások folyamatban vannak, továbbá a teret rendszeresen takarítják is.

Az önkormányzat folyamatosan foglalkozik az üggyel, ugyanis a közbiztonságért, a közrend védelméért, a közegészségügyért és a szociális ellátásért felelős társszerv kitartó, állandó és összehangolt fellépésétől remélhető csak változás.

Csőzik László úgy látja, hogy a megoldáshoz kitartó munka és idő kell, igyekeznek hatékony és emberséges megoldást találni erre a szomorú helyzetre.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email