Névtelen

Érdiek a fedélzeten, a Balaton legöregebb vitorlásán – videó

Névtelen

Érdiek a fedélzeten, a Balaton legöregebb vitorlásán – videó

A "Kishamis" 127 éve szeli a habokat a magyar tengeren.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Balatonon napjainkban is használt vitorlások között a „Kishamis” a legrégebbi, sőt műemléki védettség alatt áll.  A hajót a híres angol tervező, G.L Watson  készítette, a balatonfüredi hajógyárban 1896-ban kezdték el építeni, egy évvel később bocsátották vízre.

Az első tulajdonostól gr. Széchenyi Emil vette meg, a vitorlás hagyományokat pedig  fia, gr. Széchenyi Pál Imre vitte tovább. A „Kishamis” a II. világháborút követő államosításig a Széchenyi család tulajdonában állt.

A második világháború idején az északi parton állomásozó németek azt a parancsot adták ki, hogy a vízi átkelésre alkalmas járműveket el kell süllyeszteni. A hajógyári munkások Tihanyhoz vitték a vitorlást, léket ütöttek az aljába és elsüllyesztették. A háború után nem sokkal kiemelték a vízből, felújították végül pedig a Kishamis nevet is visszakapta.

A hajó 127 évvel a vitorlája mögött köszöni szépen jól van, ugyanis a mai napig aktívan versenyez, sőt indult az idei Kékszalagon is, ahol derekasan helyt állt.  A legénységben két érdi is van, egyikük Halmi Zoltán első tiszt. Érdekesség, hogy a legénység gyakorlatilag állandó, generációról generációra szállnak a felszabaduló helyek. Ha már két érdi ilyen jól ismeri a Balaton  legöregebb vitorlását, gondoltunk egyet és vízre szálltunk mi is, hogy olvasóink is közelebbről megismerjék a „Kishamist”.

Érd Médiacentrum / Balogh Alex / Pecsuvácz Péter

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email