pexels-egor-kamelev_szunyog

Szúnyogirtással búcsúztatták az augusztust Érden

pexels-egor-kamelev_szunyog

Szúnyogirtással búcsúztatták az augusztust Érden

1050 hektáron permetezték szét a vérszívók elleni szert.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Dübörgő, vegyszerszagú gép járja a Radnai utca környékét, ami sűrű felhőt bocsájt ki magából – olvashattuk a napokban egy riadt kommentelő bejegyzését az Érden Láttam Hallottam Facebook-csoportban. Többen rögtön azzal kezdtek viccelődni, hogy a hozzászóló mozgó akkumulátorgyárat láthatott vagy éppen chemtrailt, ám néhányan jelezték, hogy szúnyogirtásról van szó.

Valóban ez történt: a Városháza honlapján fent is van az erről szóló, augusztus 28-án publikált közlemény, mely szerint augusztus 31-én, csütörtökön este földi szúnyoggyérítést tartanak, amit aztán szükség esetén szeptember 1-jén és 2-án pótnapok is követhetnek. Bár kémiai irtásról van szó, a szétpermetezett szer emberekre és meleg vérű állatokra nem ártalmas, a rovarok közül is csak az érzékenyebbekre hat, mennyisége pedig elenyésző, egy hektárra 6 deciliter jut belőle.

Nemcsak a Radnai utca környékén irtották a vérszívókat, hanem Érd egész területén – ezt már László Ferenctől, a Városháza kommunikációs vezetőjétől tudhattuk meg. „A város megrendelésére 1050 hektáron gyérítették a szúnyogokat, Ófalutól és Érdligettől kezdve Parkvároson át egészen Istvántelepig.

Ez idén a sokadik alkalom, ráadásul a katasztrófavédelem is legalább 6-7 irtást tartott  a város ártéri, vízpart közeli területein” – mesélte László Ferenc. Hozzátette, az önkormányzat alapvetően a biológiai irtást támogatja, a mostani szúnyoginvázió idején azonban ez néha kevésnek bizonyul, ezért van szükség a kémiai gyérítésre is.

Érd  komoly összegeket fordított a szúnyogkrízis kezelésére: mint megtudtuk, csak az elmúlt hónapokban több mint 10 millió forintot költöttek a feladatra, melyből több mint 3,5 millió forintot tettek ki az irtások előtti és utáni felmérések.

A gyérítést ugyanis nem hasraütés-szerűen végzi az önkormányzat: egy céget a fertőzött területek monitorozásával  és a későbbi irtás eredményének vizsgálatával bíznak meg, míg egy másikat magával a gyérítési munkával. Az irtás célja, hogy a szúnyogok bokrokban, tócsákban fejlődő következő generációja már ne kelhessen ki az imágó állapotból.

A városvezetés arra is figyel, hogy a vegyszer ne ritkítsa meg a városi méhészetek méhcsaládjait, az ismert, regisztrált méhészeket már napokkal a szúnyogirtás előtt figyelmeztetik a permetezés időpontjára. A katasztrófavédelem saját közlése szerint legutóbb augusztus 24-én tartott gyérítést Érden, a földi szórás során 500 hektárnyi területet permeteztek le.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email