szocgondeszkoz16AK_230829.jpg

Itt a legjobb minőség jut az elesetteknek

szocgondeszkoz16AK_230829.jpg

Itt a legjobb minőség jut az elesetteknek

Sorra érkeznek az eszközök, bútorok a Komplex Szociális Intézmény udvarára.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érd szociális és gyermekvédelmi intézményrendszerének fejlesztési programja még 2019-ben kezdődött: a Komplex Szociális Intézmény épületegyüttese a Topoly utcában épült fel, 1,1 milliárd forint európai uniós támogatásból. A régi idősotthont is magában foglaló épületegyüttesben idősek, családok és hajléktalanok ellátását és ápolását tudják megvalósítani.

A 3541 négyzetméteres, négy szintes intézmény modern, energiatakarékos és akadálymentes, és a már beköltözött idősek és családok nagyon jól érzik itt magukat. De ahhoz, hogy minden eltervezett szolgáltatást és komfortot nyújtani tudjanak, szükség van számtalan eszközre is.

A Szociális Gondozó Központ és az önkormányzat korábban közbeszerzési eljárást folytatott le, pályázatokat írt ki a szükséges bútorzatra, felszerelésre, műszaki cikkre, egészségügyi eszközre, játékra – hogy csak pár dolgot említsünk -, és a projektek nyertesei a nyáron megkezdték a megrendelt tételek beszállítását.

Mostanáig, illetve a közeljövőben mintegy 320 millió forint értékben érkeztek, illetve érkeznek eszközök a szociális intézménybe (ebbe a személygépkocsik is beleértendők). További beszerzéseket (bútorok, számítástechikai eszközök és járművek) is elindítottak.


Mi is ellátogattunk a szociális intézménybe, ahol bekukkanthattunk az – egyelőre – raktárként funkcionáló helyiségekbe, ahol a már beérkezett holmik várják, hogy a lakók használatba vegyék őket. Hogy ez mikor lesz? Az ősz folyamán.


„A beérkező darabokat megszámoljuk, visszaigazoljuk a szállítónak a teljesítést és leltárba vesszük a tételeket. Akkor vehetik használatba a termékeket, ha a vállalkozó egy-egy részegységgel elszámolt” – mondta érdeklődésünkre Huszárné Páka Brigitta, a beszállítások koordinálásval megbízott ügyviteli munkatárs, hozzátéve: az adminisztrációt felgyorsították, így a megfeszített munkának köszönhetően a nyár folyamán beérkezett eszközöket kora ősszel átadják.

Ami pedig a teljes felszerelést illeti, van olyan közbeszerzési eljárás, ami csak most zárul, de karácsonyig várhatóan minden tárgy a helyére kerül majd, a gyógyszerszekrénytől a futópadon át a Barbie-babáig.

Minden helyiségben más-más eszközök várják, hogy végleges rendeltetési helyükre kerüljenek. Egy napfényes szobában számtalan fóliázott takaró, másutt labdák, társasjátékok, babák halmai. Ez utóbbiak a családok átmeneti otthonába kerülnek majd.


Műszaki  cikkekből sincs hiány: síkképernyős tévék szórakoztatják majd az itt lakókat, akiknek háztartási kisgépek segítenek majd az ételkészítésben. Igaz, az étkeztetés teljes körű az időseknél, de a különféle foglalkozásokon örömmel sütnek-főznek ők is. A legelesettebbekre is gondoltak: ők csőrös poharakból étkezhetnek.

A finom ételek mellett a mozgás örömét is élvezhetik az itt lakók, sőt, a dolgozók is. Az aktív mozgást kedvelőknek rendezik majd be fitnesszgépekkel az egyik helyiséget – ehhez számos eszköz már megérkezett, többek közt a futópadok, boxzsákok, bordásfalak.

A napokban érkeznek az új ágymatracok is, ennek minden bizonnyal örülnek majd az itt lakók. Az ágyak, egyéb bútorok beszerzése még folyamatban van, amint azok is megérkeznek, teljesen megújulnak a szobák is.


Egy idősotthonban az egészségügyi eszközökre, berendezésekre is nagy szükség van. Nemrég érkeztek defibrillátorok (összesen hat darab) és különleges nyaktámasztó párnák, illetve gyógyszeradagoló szekrény és infúziós állványok is. Harminckét nagyteljesítményű légtisztító berendezést is kap az intézmény, ezek egy része már meg is jött.


Az udvart is szeretnék kényelmessé tenni az itt élők számára. A kerti bútorok már megérkeztek, van, amit már ki is helyeztek, de a végső kialakításra majd akkor kerül sor, ha a teraszok karbantartási munkálataival végeznek. Ez őszre meglesz, így az indián nyarat odakint élvezhetik az idősek és a családok átmeneti otthonában élők. Utóbbiak kapnak még árnyékolót is, mert az ő kertrészük nagyon napos. Több nagy, feltekerhető napernyő is érkezett.


Az idősotthon még át nem adott, térítéses apartmanjaihoz is megjöttek már a kerti eszközök: itt is teljesen felszerelt teraszokon pihenhetnek majd a lakók. Kültéri fitneszgépek is érkeznek hamarosan, így kint is, bent is lehet majd mozogni.

A kertben új tárolókat is elhelyeznek, így egyszerűbb lesz elpakolni a különféle eszközöket.

Ahhoz, hogy kényelmesen éljenek az itt lakók, szükség van a rendszeres takarításra, karbantartásra, amihez szintén megfelelő eszközök kellenek. Ezek is folyamatosan érkeznek: az egyik sarokban új lapátok sorakoznak, és megjöttek már az új felmosók is. A mosodába megérkeztek a vasalóállványok, a nagy ipari gépeket még várják.


A hajléktalanellátás egy része is ide költözik, az ő bútoraik is érkeznek sorra.

A közbeszerzés keretében két személyautó is jött a gondozóközponthoz, illetve két Ford Transit teherautó. Nagyon várják már a négy Volkswagen kisbuszt, amelyek közül kettőt az idősellátásban, kettőt a Habilitációs Központ támogató szolgálatánál használnak majd.


„Függönyök, szerszámok, mélyhullámos terápiás készülékek érkeznek a napokban. Minden egyes tételt egyesével ellenőrzünk, majd elhelyezünk az üres helyiségekben, innen kerülnek majd át végleges helyükre” – zárta szavait Brigitta.


A Szociális Gondozó Központ hatalmas érdi projektje ezzel le is zárul, már csak az kell, hogy kényelmesen belakják az épületet és a kertet az idősek, a családok és a hajlék nélkül élők.

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email