22_03_29_erdmost_nincskep

Mutatjuk a 2023/2024-es tanév rendjét

22_03_29_erdmost_nincskep

Mutatjuk a 2023/2024-es tanév rendjét

Itt vannak az új tanév legfontosabb időpontjai.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Már csak néhány nap és vége a nyári szünetnek, hiszen szeptember 1-jén pénteken az egész országban becsöngetnek, az iskolák megtelnek diákokkal és elkezdik a 2023/2024-es tanévet.

Gyermeket, szülőt egyaránt foglalkoztat az, hogyan alakul a tanév rendje, mikor lesznek a szünetek, hány tanítás nélküli nap lesz a tanévben.

Sok gyermek kezdi meg idén az általános iskolai tanulmányait

Őszi szünet

A szeptember 1-jén kezdődő tanév első hosszabb szünete az őszi szünet, amely október 28-án kezdődik és egészen november 5-ig tart. Az őszi szünet megelőző utolsó tanítási nap október 27-én pénteken lesz, a szünet után pedig először november 6-án mennek a tanulók az iskolába. Mindez azt jelenti, hogy a tanévkezdés után nyolc hét tanulást követően jöhet egy kis pihenés.

A szünetet megelőzően azért még lesz egy hosszú hétvége is, hiszen október 23-án hétfőn sem lesz tanítás, ami szintén ad lehetőséget egy kikapcsolódásra.

Tanulni és rajzolni jó

Téli szünet

A téli pihenés december 22-től egészen január 7-ig tart, amely valamivel több mint kéthetes „szabadságot” jelent a gyerekeknek. A szünet előtti utolsó tanítási nap december 21-én csütörtökön lesz, a szünetet követően pedig január 8-án hétfőn kell először iskolába menni 2024-ben. Mindössze 6,5 hetet kell iskolában tölteni az őszi és a téli szünet között.

Tavaszi szünet

A tavaszi szünetre viszont már egy kicsit többet kell várni, pontosan 11,5 hétig kell koptatni az iskolapadokat, így március 28-án kezdődik az újabb pihenés, amely április 7-ig tart. Tehát a szünet előtti utolsó tanítási nap március 27-én szerdán lesz, az iskolában pedig majd április 8-án hétfőn folytatódik a szorgalmi időszak. Tavasszal még lesznek extra pihenőnapok: március 15-e péntekre esik, így akkor egy hosszú hétvége lesz, továbbá május 1-jén szerdán sem kell suliba menni, valamint a május 20-ra eső Pünkösdhétfővel is alakul egy hosszú hétvége.

iskolasgyerek0206
Fontos a tehetséggondozás is

Nyári szünet

A vakáció pedig június 21-én kezdődik, a 2024/25-ös tanév előreláthatóan szeptember 2-án indul, mivel 2024-ben szeptember 1-je vasárnapra esik.

Mikor zárul az első félév?

Az idei tanév első féléve 2024. január 19-én ér véget. Az oktatási intézmények 2024. január 26-ig tájékoztatják a tanulókat, kiskorú tanuló esetén pedig a szülőket az első félévben elért tanulmányi eredményekről.

Hogyan alakul az érettségi vizsgák menetrendje 2024-ben? 

Az irásbeli érettségi vizsgák május 3-án kezdődnek a nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal, és május 27-én érnek véget az olasz nyelvvel. A kötelező tárgyak közül a magyar nyelv és irodalom írásbeli május 6-án 9 órakor lesz.

Az emelt szintű szóbeliket 2024. június 5–12., a középszintű szóbeli vizsgákat pedig 2024. június 17–28.  között tartják majd.

Érettségiző diákok az egyik érdi középiskolában

A középiskolai és felsőoktatási felvételi időpontok

A központi felvételi vizsgát szervező intézmények listáját november 15-én teszik közzé, a jelentkezések leadásának határideje november 30-án van. Ezt megelőzően bő egy hónappal, pontosabban október 20-án teszik közzé az intézmények a felvételi tájékoztatókat, így megfelelő mennyiségű idő áll rendelkezésre, hogy a felvételiző diákok tájékozódjanak az induló évfolyamokról.

A központi írásbeli vizsgák január 20-án, délelőtt 10 órakor kezdődnek, január 30-án 14 órától pótló központi írásbeli vizsgát is szerveznek, azoknak akik megfelelő dokumentumokkal tudják igazolni, hogy a normál időpontban miért nem tudtak megjelenni a vizsgán. Az írásbeli eredményekről 2024. február 9-én értesítik a felvételizőket, ezután 2024. március 4. és 20. között szóbeli vizsgára is sor kerülhet. Ez intézményenként változik, ezért az adott iskolánál kell érdeklődni a pontos részletekről.

A jelentkezők felvételi jegyzékét 2024. március 22-én hozzák nyilvánosságra, a hivatalos felvételi eredményeket pedig 2024. május 2-án teszik közzé. Beiratkozni majd június 26-28. között lehet.

Irány az egyetem

A középiskolában tanuló, egyetemre készülő diákok számára 2024. január 20-án  kezdődik az általános felvételi eljárás. A pontos időpontokról és az egyéb fontos dátumokról az Oktatási Hivatal még nem adott tájékoztatást.

fotó: ÉrdMost archív, freepik.com

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email